КНСБ: Поведението на Симеон Дянков взриви социалния мир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
15:08 / 17.11.2011
2767
Поведението на министъра на финансите Симеон Дянков наистина сложи последните капки в дълго пълнената чаша на недоволство и взриви социалния мир. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция след заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на Конфедерацията.

Димитров заяви, че няма никакви основания да бъде нарушавано споразумението за развитието на пенсионната система, като се увеличи пенсионната възраст с една година още от 2012 година.

"Има начин откъде да се вземат пари за увеличение на пенсиите, без това да значи ограничаване на условията за достъп до пенсиониране. Увеличението на пенсиите е проблем на бюджета", заяви Димитров.

От КНСБ посочиха две неизпълнени точки от споразумението за развитие на пенсионната реформа. Едното неизпълнение е свързано с криминализирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски, което е трябвало да стане от 1 януари 2011 година.

"Ние сме свидетели на предложения на изпълнителната власт, които утежняват разходната част на бюджета на Държавното обществено осигуряване с непремерени действия за несвойствени плащания - вдовишките добавки, посочи Димитров.

Той припомни, че според разчетите на финансовото министерство с увеличението на пенсионната възраст с една година от 2012-а ще бъдат икономисани около 70 млн. лева, за да се платят с 9 лева повече на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Димитров заяви, че през последните 10 години същите хора, за които сега се готви "нова тесла", са понесли най-сериозните удари от пенсионната реформа.

По думите му - в условията на задълбочаваща се криза, увеличаване на безработица и спад на заетостта, няма как да се иска хората да работят повече, тъй като на практика няма работни места. Очакванията да има струпване на кандидат-пенсионери, които са изпълнили условията на НОИ, са повече от реалистични, посочи Димитров.

От КНСБ определиха като противоконституционен начина, по който се подготвя внасянето на измененията в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване. От КНСБ настояват за реакция на всички парламентарни групи и институции, в това число и президентът да заяви, дали е готов да наложи вето.

Ръководството на синдиката оставя в ръцете на премиера да прецени дали да поиска оставката на Дянков, но тяхната оценка е негативна.

Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, заяви, че мотивацията на служителите на БДЖ за участие в стачката на 24 ноември от ден на ден нараства.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).