Изкуствен интелект ще намалява цената на "Гражданска отговорност"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:17 / 21.10.2019
2119
Система за предотвратяване на инцидентите и тежките катастрофи може освен да спаси живот, но и да намали цените на застраховките с до 25 на сто.

Иновативното устройство, което се предлага у нас от дистрибутор на известна израелска компания, събра интереса на посетителите на тазгодишното издание на технологичната конференция и изложение Innowave във Варна.

Продуктът с изкуствен интелект помага на водачите като действа като "трето око“ чрез непрекъснато наблюдаване на пътя чрез камера. Тя подпомага предотвратяването или смекчаването на сблъсъци, като идентифицира потенциално опасни ситуации и се получа аудио и видео сигнализация към водача.

Процентът на намаляване на леките инциденти е почти 90%, а тежките се намаляват с около 45 на сто.

"Системата има няколко вида сигнализация в колата. Едната се грижи за спазване на дистанция, както и за опасна близост на друг автомобил. Предупреждава при неумишлено отклоняване от платното на движение. Ако водачът заспи и пресече линия на пътното платно, без да е поддал мигач – системата ще го предупреди чрез аудио и визуална сигнализация", обяснява Явор Иванов от фирмата дистрибутор.

Сигнал до водача се подава и при пешеходци и велосипедисти на пътя, както и известява за знаците по пътя. Единствено за пътните знаци няма звуков сигнал, но на дисплея, който се поставя в автомобила, излиза знакът за ограничението на скоростта.

Устройството, което ще се инсталира задължително в новите автомобили, се предлага на цена 850 евро. Монтажът му може да спести до 25 на сто от каското на автомобила и до една четвърт от стойността на задължителната полица "Гражданска отговорност, съобщава "Монитор".

От "умни" дрехи и биохакерство, през платформи за създаване и съхранение на данни онлайн до програми за обучение в професиите на бъдещето форумът Innowave предложи всичко това на посетителите. Част от изложителите на Innowave бяха стартиращи фирми. "Стартъпите са новият икономически модел" заявиха различни лектори по време на форума. И за да бъдем в крак със света, образователната ни система трябва да се промени още в гимназиите и дори в основните училища. Оказва се обаче, че новите умения не се свеждат само до новите технологии.

За първи път България беше домакин на квалификация за Световната стартъп купа. Наградата е в размер на 1 млн. долара, а финалът ще бъде в Сан Франциско през 2020 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).