Изграждат земеделски технологичен парк в Пловдив?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:40 / 29.11.2012
2881
Иновациите ще са гръбнакът на следващия програмен период, надявам се да успеем да получим повече средства за подкрепа на бизнеса. Това каза министър Делян Добрев по време на откриването на Третото издание на Международна конференция "Индустрия и иновации 2012", организирана от b2b Media. Той допълни още, че енергийната ефективност на предприятията също не е за подценяване, защото страната ни е на пето място в Европа по енергийна неефективност. 

Третият приоритет през следващия програмен период за ОП "Конкурентоспособност" ще бъде подкрепата на производство и износ на продукти с висока добавена стойност. Министър Добрев обясни, че част от общата сума за иновации ще бъде под формата на ваучерна схема за фирмите. Когато фирмата вземе ваучера, тя ще отиде точно в това научно звено, което ще може да направи нещо полезно за компанията. Така средствата за иновации ще се насочат към науката, уточни министър Добрев. 

Развитието на индустрията и иновациите е от съществено значение за икономиката през следващите години, затова правителството прави всичко възможно да привлича повече средства в тях. В годините преди кризата нашата икономика растеше благодарение на инвестиции във финансовия сектор, строителството и туризма, докато след 2009 г. икономиката ни придобива нов облик, обяви още министърът и посочи, че през последните години инвестициите в индустрията се запазват и са около 2 милиарда евро на година. 

Министърът също така подчерта, че България има капацитета да изгради максимум два технологични парка. Единият от тях е "София тех парк", работата по който вече стартира. Същевременно може да се изгради втори такъв център в Пловдив, който да бъде специализиран повече в новите технологии в земеделието, а не в ИТ сектора.
 
С промените в Закона за насърчаване на инвестициите се осигурява конкурентно предимство на секторите с висока добавена стойност. Министър Добрев уточни, че след влизане в сила на промените, в рамките на две години фирмите ще могат да получат обратно от държавата 17.4 на сто от разходите си за човешки ресурси. Основното предизвикателство пред фирмите от ИТ сектора е подборът на все повече и по-добре подготвени млади хора. 

Заедно с представители на бизнеса и МОН се обсъждат възможностите за увеличаване на приема на студенти по компютърни специалности. През 2012 г. са връчени седем сертификата клас А и Б на български и чужди инвеститори, докато през изминалата година броят им е едва 4.

Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
30.11.2012 Бизнес планът за технологичния парк в Пловдив готов до края на 2013 г.?
20.09.2012 Президентът: Пловдив трябва да стане център на хранително-вкусовата промишленост в България
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Обвиняват собственика на оръжието, с което детето ...
Експерт: Много пациенти купуват от "магазините за левче" дрехи от...
Калин Стоянов: Тол камерите ще снимат за скорост
Спипаха голямо количество контрабанден тютюн
Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).