Издирваната за кражба на картини британска двойка пътувала спокойно по света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:47 / 07.06.2016
2425
Британските съпрузи Филип и Пенелопе Смит, за които има издадена Европейска заповед за арест от властите в Единбург заради кражба на две картини през 2001 г., са обикаляли спокойно по света, ходили са в повечето европейски държави, а преди да се заселят в България, са живели в Кипър.

Това стана ясно в кулоарите на Апелативния съд в Бургас, където днес се гледат мерките за задържане на британците, съобщи "24 часа".

Двойката не е знаела, че е издирвана и е пътувала легално с международните си паспорти. Пенелопе го подновила във Великобритания през 2011 г., а Филип през 2014, разкри адвокатът им Димчо Тодоров.

Двамата британци са задържани за пръв път на 25 май в бургаска болница, където Пенелопе търси помощ заради високо кръвно. Едва след изтичане на 24-часовия им арест те имат възможност да упълномощят адвокат. 

Приведени са в бургаския затвор, където са задържани за още 72 часа с прокурорско постановление, след което ги пускат . Поводът - европейската заповед за арест не е преведена.

На 31 май сем. Смит е задържано на ГКПП Малко Търново при опит да напусне страната и да отпътува за Истанбул.

Според адв.Тодоров, който ги съпроводил до границата, британците нямали намерение да се укриват, а да организират пътуването си до родината, за да си изяснят защо и за какво точно ги издирват.

Според информация от европейската заповед за арест не ставало ясно дали срещу Смит вече е повдигнато обвинение за кражба на две скъпи картини от частен имот или те са само заподозрени. Тя била издадена през 2006 г.

На 1 юни Бургаският окръжен съд налага на 67-годишния Филип и 61-годишната Пенелопе мерки за неотклонение "задържане под стража".

Преди минути Бургаският апелативен съд потвърди ареста на Филип Смит, в момента тече заседанието за мярката на Пенелопе Смит.

Двойката от Острова пристигнала в созополското село Присад преди около година и купила къща. Двамата британци гледали кучета, порода каракачански овчарки, имали и зеленчукова градина.

Филип и Пенелопе открили фирма у нас през 2014 г., като основна дейност посочили търговия с недвижими имоти, ресторантьорство и хотелиерство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).