ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Иван Шишиев: Винаги съм бил огромен противник на това да заплащаш, за да гледаш изкуство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:00 / 16.12.2022Коментари (0)909
©
Иван Шишиев от "Етюд-и-те на София“ в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

На пряката ни телефонна линия вече е Иван Шишиев – лицето, което стои зад най-харесваната фейсбук страница за българска фотография "Етюд-и-те на София“. Г-н Шишиев, днес ще бъде открита изложба "Етюд-и-те на София: Тайната Коледа“. Разкажете ни малко повече за нея, какво могат да видят посетителите, колко време продължава? 

Самата изложба е много интересна, тъй като съм вкарал вътре няколко кадъра, които са както отпреди много години, от самото начало, когато станах фотограф, така и буквално от последния паднал сняг, който беше отпреди няколко дни. Така че вътре обединявам много кадри. Има доста интересни изненади, но най-важното е, че самите кадри ще бъдат с благотворителна цел, както вече трета година поред правя, а парите, събраните средства ще бъдат дарени на Фондация "Дивите животни“. Така че все пак, както и аз обичам да казвам, Коледа е и няма по-хубаво нещо от това да даряваме бъдеще, било то на малките четирикраки животинки, или било на всеки един от нас. 

Разбира се, страхотна кауза.  

И всъщност да, тук първо е възможността да кажа, че очаквам всички тази вечер в кафе "1920“, намира се на "Лъвов мост“ – едно прекрасно място, което аз съм си го избрал, нещо като щаб за моите произведения.  

Само днес ли ще могат да видят хората и да закупят от снимките? 

Самата изложба ще продължи до края на годината, но с всеки изминал ден ще намаля в своето множество, тъй като както знаете, има още малко време до Коледа. Много от хората просто отиват и взимат като подаръци, защото е много красиво все пак да купиш изкуство.  

Нещо много важно за всички желаещи да видят творбите – ще трябва ли да заплатят някакъв вход, или не? 

Слав Богу не. Аз винаги съм бил един огромен противник на нещо подобно – да заплащаш, за да виждаш изкуство. Честно казано, изключително много ми харесва как в Англия процедират спрямо това. Знаете, Национална галерия, "Бритиш мюзиъм“ и всичките останали са с вход свободен. Така че в този случай няма да бъде по никакъв начин заплатено. Още нещо, тази година изложбата се финансира по програма на НФК за творчески стипендии, така че изключително огромна благодарност и на тях.  

Хубаво е всички да имат достъп и да могат да видят, както вие казахте, изкуството.  

Да. Но всъщност изненадите с "Етюд-и-те на София“ не свършват дотук. Следващата изненада ще бъде на самата Коледа, на 25 декември рано сутринта. Тази изненада я подготвяме заедно с Издателство "Колибри“ и за да разберат повече хората, просто ще трябва в коледната сутрин да се разходят из града. Малка подсказка – ще се намират разни изненади покрай статуите на писателите в София, знаете, покрай Алеко, покрай Славейковците, покрай Радой Ралин. Нека просто хората да се разходят в празниците. 

Това е страхотно и много интересно. На 25 декември ще видим.  

По-скоро ще ме видите в ролята на Дядо Коледа, което е моята амплоа в последните две години всъщност – да поставям тези изненади, да поставям малки книжни изненади с огромни истории и вселени вътре. 

Това е третата коледна изложба. Как се роди идеята и с какво е по-специална от другите изложби? 

Моята идея се роди, когато бяхме в пандемична година, знаете, на никой не му се излизаше, нямаха хората достъп изобщо до каквото и да е. И тогава ми хрумна всъщност идеята, че – ето, мога да подредя една изложба, която да бъде хем на живо, хем в интернет, и по този начин всъщност да покажа, че хората всъщност могат да си вземат изкуство у дома си и същевременно, ако искат пък да дойдат до кафето, да пият едно кафе, просто да разгледат какво има тук. Идеята беше всъщност да бъде истинска благотворителност, да не бъде просто поредната изложба с комерсиална цел. И така започна. И всъщност реших всяка година през декември месец да правя по една изложба, с която да завършвам годината, с която всички ние да завършваме годината и да се запознаваме помежду си, да не бъде просто "Елате тук и просто вижте тази изложба“, а самият аз да бъда там и да си говоря с хората, да разбера какво ново те искат да видят в "Етюд-и-те“, какво тях ги влече.  

И да можем да изпратим годината позитивно. 

Абсолютно, това винаги ми е било цел. "Етюд-и-те на София“ е една от най-позитивните страници в България, изобщо няма такова нещо като "Хайде сега да вземем да оплюем еди-кой си политик“ или нещо от тоя сорт. "Етюд-и-те на София“ главната цел е да показват, че София е красива и че трябва да имат в себе си малко доброта и малко позитивност всеки божи ден.  

Това всъщност е посланието на страницата, нали така, и на снимките? 

Да, точно това е, да показва София, България, изобщо да показва защо трябва да се гордеем все пак, че сме в България и какво са направили хората преди нас чрез архитектурата, чрез изкуството. И просто трябва да го надграждаме, трябва да правим ново и ново надграждане на старата красота, с която е изпълнен градът ни.  

В тази връзка, вие успявате да дадете душа на неодушевените предмети – на сгради, на улици. Как го правите, как успявате, как нещо, което подминаваме през ежедневието без да ни прави впечатление, чрез снимките грабва интереса ни и го виждаме по друг начин?  

Просто вярвам в доброто на всичко, което ни заобикаля. Това може би е най-точно. И може би трябва да живеем, както казва Дикенс, да бъде Коледа всеки ден в сърцето ни. 

Вие представяте столицата като един прекрасен град, който е красив със своите недостатъци. С кое обаче не можете да се примирите и кое бихте променил?  

Като за начало, както обичам да казвам, винаги плочките. Особено жена ми също обича да казва това нещо. Имаме своите проблеми, които са свързани с дупките, с това, че градът сякаш е застоял във времето си, сякаш хората, които живеят в блоковете, без значение кои са тези блокове, сякаш не искат да се погрижат за това, което е извън техния апартамент, извън тяхното място, в което живеят. Когато излезеш в коридора, ти попадаш в една мръсотия, в една лошотия, което просто трябва да се промени, но това си е промяна в самите хора и начина им на виждане. 

Точно така.  

Това бих променил в града - бих променил начина на виждане на хората, на всичко, което ги заобикаля, да не бъдат постоянно намръщени и да казват как на запад, на изток, на север, на юг е по-хубаво, отколкото при нас, а да се вземат в ръце и просто да оправят нещата. Всъщност това е идеята на "Етюд-и-те на София“ – всъщност да покаже на хората, че София е красива, София е добра и хората трябва да се гордеят с града и да се радват на него, и да се опитат и те да го променят, а не просто да го оставят на произвола.  

И да си го поддържат. 

И най-вече да си го поддържат, защото всички градове, които гледаме - и в Западна Европа, хората си ги поддържат, хората не чакат през цялото време на община, на правителство да дойдат да им решат проблемите, да могат те примерно после да вземат да счупят даденото колче и да си качат обратно колата отгоре, което е някак си много странно, на фона на това, че в Западна Европа, ако това нещо се случи, просто такава глоба човекът, който го е направил, ще изяде – тя е с големината примерно на една месечна заплата, че след това той вече не прави подобно нещо. Тук някак си просто… "Кой ще ми каже? Какво ще се случи, ако ей сега примерно преместя това нещо, което пише, че е забранено да се премести?“. Ето това бих променил – бих променил просто този начин на виждане. Но то и самите хора трябва да си променят начина на виждане, което до голяма степен се опитвам да го променя с "Етюд-и-те“. 

И да спрем да мислим на принципа "И това ще ми се размине“. 

Да, и "Какво пък толкова?!“. Особено в този последен месец на годината, на поредна напрегната година, която е напрегната културно, политически и социално, не е нужно постоянно да казваме "Абе какво ще се случи, кой какво ще ми направи?“, а да си помислим какво просто ние винаги можем да направим за останалите. 

И да дадем, да. 

Или да дадем, естествено.  

А кой е най-красивият сезон според вас, кога имате най-голямо вдъхновение? 

Винаги когато падне първият сняг, между другото – значи може би зимата, винаги тогава, както обичам да казвам, леко полудявам. Тръгвам навън и изобщо не се спирам, докато не изснимам цялата карта памет. И всъщност може би това е наистина зимата, защото зимата показва сивотата на града, но същевременно показва колко бързо градът може да бъде променен. Примерно пада снегът и изведнъж всичко става красиво. И изведнъж сякаш хората стават по-добри. Сега, когато се разхождах с последния сняг да правя снимки, всички хора бяха щастливи. Винаги е много уникално да видиш хората по снега, защото те са просто щастливи. Осъзнаваш, че едно парче замръзнал дъжд може всъщност да се хване и да промени светогледа на хората толкова бързо. И както това нещо може да промени толкова бързо светогледа на хората, значи хората могат спокойно да видят града си в друго естество, да го видят като красив град. И промяната е много близо, просто хората трябва да си я хванат да си я гушнат и да си вървят с нея, и просто да видят града си такъв, какъвто те трябва да виждат.  

Как преминава един ваш ден и как успявате да уловите всички тези моменти, които ни показвате? 

Това, което хората не знаят, е, че примерно ставам изключително рано, тръгвам да обикалям, докато градът спи. Снимам тези усещания, които са около нас. След това се връщам, пак изключително много работа, т.е. до късно през нощта. И така е всеки божи ден при мен, едни 16 часа, в които постоянно се работи, за да може всъщност хората да видят какво е София. И това е всеки божи ден, без почивка. Както обичаме да се шегуваме с жената, че последната почивка беше на медения ни месец, но тогава бях на легло с коронавирус, така че не беше много почивка. Така че да.  

И ние виждаме плода на този труд и на усилията, и му се радваме в страницата ви. 

Благодаря. 

За финал ви питам какво предстои за "Етюд-и-те на София“ и какво да очакваме? 

Да кажем, че подготвям една книга, която ще бъде свързана с тайните на нашия град, която е изключителна, защото не мисля, че хората някога са виждали града ни по този начин. Ще бъде един малък пътеводител, в който те ще могат да се гмурнат и да изпитат какво е София буквално чрез себе си и чрез тази книга. 

Ще очакваме да я видим на пазара.  

О, да.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: