ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Искат задължителна матура по математика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 18.02.2015Коментари (12)5438
©
Да има трета задължителна матура, която да е по математика. Такава промяна в проекта на закона за предучилищно и училищно образование предлагат от фондация "Заедно в час". 

Проектозаконът бе приет на първо четене от депутатите и в момента се събират предложения за промени преди финалното му гласуване. 

От фондацията настояват в новия закон да залегне текст, който да гарантира публичната отчетност при провеждането на националните външни оценявания, както и допълнителни стимули за школата, които са повишили постиженията си.

Лансирана е и идеята училищата да бъдат задължени да публикуват бюджета си и плана за изразходването на средствата на сайтовете си. Сред предложенията е и редовното проследяване през около 2-3 години на основните показатели за качеството на образованието, като процент функционално неграмотни ученици, дял на отпадналите от системата деца и други. 

От фондацията се застъпват и за въвеждане на мандатност при директорите. Според експертите държавата трябва да поеме ангажимент и за поетапното повишаване на издръжката за ученик.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А аз съм против всички чуждестранни песнички, а не ЛИЦЕМЕРНО само против турските, за които АЗ като човек с ПРАВО да ГЛАСУВА съм ОТГОВОРЕН за избора на партиите БСП и ДПС, за това, че хора които са УЧИЛИ много и са гении са гласували за тези предвид цялата им "уместна" политика през изминалите 20 години.И кои са великите творци, какво знаете за тях и колко сте ги учили, защото много ме съмнява, че по време на образованието си точно в часовете по литература сте бягали изключително много. Аз нямах щастието, защото бях хуманитарен профил с по 8 часа БЕЛ(бе БЕ) и нямаше как да избягам 4 години от стремителното изучаване на Българската Литература. Часовете по Български език общо за годините не надхвърлят 20 часа. Така искам да си направим една равносметка и да спрем да обвиняваме всичко останало, което не е наше. Защо не намираме грешката в децата ни? Вие ВСИЧКИТЕ, знаете ли(писал съм го това преди 2 г на тази страница), знаете ли дали децата ви знаят таблицата? Я си проверете децата- 10, 11,12 клас -по долните класове имат огромни пропуски. Числата, които се бъркат са 7х6; 8х8; 7х7; 8х7 и 8х6. Отговори ли за повече от 3 секунди знайте не се знаят, за нещо, което се учи наизуст. Днешната работа на учителите/преподавателите е да бъдат звероукротители и да се справят с послушните пред мама и тати деца, а не да обучават.
0
 
 
Кое му е прекрасното? Песните на турски? Това, че махната велики творци от литературата? Това,че махната такива личности от историята? Образованието е под всякаква критика днешно време. А именно поради факта,че на запад им е толкова ограничено образованието (както вие предлагате) дава предимство на нашите деца да са по интелигентни от останалите. И предвид капацитета им, българчетата са много умни деца, но както всяко нещо трябва да се стимулира.
+1
 
 
А идеално, да ни сипят още една, та даже още 5 ако искат да ни сипят. Тях какво ги бърка??? Ние и без това нищо не знаем, какво ще е още една двойка на матура. И кой първи ще го отнесе ако се въведе закона??? - НАБОР 1997!! Хмм не станаха ли малко множко глупостите на министерсвото които отнасяме????
0
 
 
Обучението е прекрасно, но трябва да се направи като на запад. Да си учат децата само таблицата и до края на обучението да знаят основните неща. Предвид капацитета им-мнозинството нямат грам математическо(логично) мислене.
+2
 
 
А не е ли по-добре да се наблегне на цялостно добро обучение?
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+1
 
 
На какво отгоре матура?На оциганеното ни образование,а?Тези, дето ги велемъдрят тия нещица ,отишли ли са в някое училище да видят как учат децата?Не са.По - удобно е да си седят в кабинетите и да чоплят и бистрят като как тъй без матура по математика.Че и в голямата лъжница да го напъхат,та белким мине. Ама това ми напомня на едни стари времена,когато повсеместно се държаха матури за щяло и нещяло.Да,но дечицата на другарите - не.Те просто си получаваха дипломките и толкова.Цялата работа беше да се покаже(не до каже)колко ние сме тъпи а техните дечица умни,ама мнооооого умни. Същото беше и с кандидат - студентските "изпити".Докато ние се потяхме над някаква задача,обезателно взета от местна олимпиада по математика, осем часа,то дечицата на другарите преспокойно си влизаха във ВУЗ -вете с едно вдигане на телефона.Същото беше и с матурите. Сега - пак същото.И какво ще покажеш на матурата? Същото,кавото си по казал през годините. Та,тези,които го предлагат явно не с в час, или изпитват носталгия по мина лото,без да съзнават,че нещата отдавна не са ония,които бяха. Просто оставете децата ни на мира.Аман от врътките ви.Само времето ще покаже кой е способен и кой - не.Не вие и вашата "фондация".Ясно ли ви е.
+3
 
 
Матура по математика- и какъв ще е резулатата-масово ниски оценки.Малко им е подготовката по 2 матури,кандидат-студентските изпити ами и математика.Да не говорим,че трябва да е избираем предмет след 10 клас....
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+5
 
 
Първо на задължителните матури да минат всички служители от Министерство на образованието,после всички директори на училища и преподаватели по математика,за да видим колко от тях ще успеят да вземат изпитите,пък после,ако успеваемостта им е над 50%,да ги въведат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: