Йотова: Асеновград е един запален фитил, от който може да пламне цялата държава

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:06 / 05.07.2017
3679
Това, което се случва в Асеновград е нещо много страшно. Един запален фитил, от който може да пламне цялата държава. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Денят започва" по БНТ.

"За съжаление агресията не е само в гетата. Агресията е в цялото ни общество, след като деца в пети клас започнаха да се избиват едно друго. За съжаление, в нашата държава всичко е за 3 дни, след което обществото престава да говори, медиите престават да говорят и нещата си тръгват по старому", коментира Йотова. 

Според нея хората в Асеновград протестират с основание, защото не виждат нищо като резултат от предишни случаи, предишни прецеденти, а държавата е безсилна. 

"Вчера чух вицепремиера Симеонов да казва, че трябва полицейско управление във всяко едно от тези места. Не е лоша идеята. Въпросът е обаче дали тя е реалистична. Съмнявам се, че полицията има този ресурс. Държавата трябва да влезе в тези гета, да направи задължително образованието на децата. Един процес, който вече десетки години е изпуснат", посочи тя. 

По думите ѝ в този случай има един много сложен и комплексен възел от въпроси и от проблеми. "Трябва специална политика, не просто само образование, не само социална политика. Има и нещо друго. Това отделяне на компактни общности, които започват да живеят един свой живот, да правят една паралелна държава, рано или късно дава много горчиви резултати", каза вицепрезидентът. 

Според нея проблемът в Асеновград е и проблем на националната сигурност в страната. "Ако застане държавата с цялата си власт и има поредица от мерки, които да дадат резултати, смятам, че положението ще бъде друго. Не съм съгласна, че държавата може да абдикира. Властите просто не искат да влизат по тези места. Само, когато стане някаква трагедия, всички се сещаме да нищим този въпрос. Иначе с месеци никой не влиза в тези места, никой не знае какво става вътре", коментира Йотова. По думите ѝ това е бомба със закъснител.

Във връзка с отношенията на България с Македония, Йотова каза, че добрият тон е срещнал съпротива в Скопие. "През последните дни пресата там беше залята с антибългарска реторика. Такава, каквато много години не бяхме слушали. Очевидно има неизчистени въпроси", коментира вицепремиерът. 

Според нея България е заинтересована от това на Западните Балкани, страните да са ориентирани към членство в ЕС. "Това е безспорно. Естествено страната ни ще помага в този процес. Но трябва да е точно и ясно, че ние ще бъдем точно толкова взискателни към нашите съседи, така както са били взискателни към нас, когато сме ставали член на ЕС", посочи Йотова.


Виж коментарите (1)

Още по темата (152):
14.11.2019 Осъдиха Перата, нападнал оператор на bTV
02.01.2018 Прокуратурата протестира наказанията на ромите биячи от Асеновград
18.12.2017 Смешни присъди за циганите, млатили с бухалки деца в Асеновград!
29.11.2017 Съдът пусна още трима от циганите, били деца в Асеновград
13.11.2017 Съдът пусна под парична гаранция двама от биячите от Асеновград
03.11.2017 Роми биячи от Асеновград остават зад решетките
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).