Инвестираме 1 млрд. лв. от ЕС за второстепенни пътища след 2014 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
09:10 / 03.11.2011
4215
От 2014-2020 г. по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за рехабилитация на второстепенни и третокласни пътища ще бъдат инвестирани 1 млрд. лв. Това съобщи вчера шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Сумата е двойно по-голяма, отколкото предвидените за сегашния програмен период.

Изчисленията на първия човек в пътната агенция показват, че тези пари ще стигнат за основния ремонт на 1500-1600 км от републиканската пътна мрежа.

Догодина ще започне четвъртият етап от ОПРР за възстановяване на второстепенни шосета, който ще включва 15 лота. Плановете на АПИ предвиждат да бъдат ремонтирани още 200 км и то с икономисани 166 млн. лв. от досегашните пътни проекти, съобщи още инж. Лазаров. За разлика от предишните 3 етапа в последния акцентът ще се сложи върху инвестициите в ремонта на пътища, обслужващи едно направление, уточни шефът на АПИ.

Един от проектите ще бъде за успоредния път на автомагистрала "Люлин" от западната дъга на столичното околовръстно през селата Мало и Голямо Бучино до Перник.

По ОПРР досега са завършени или се работи по ремонта на 615 км пътища. Изчисленията на пътната агенция показват, че за да не остане дупка по родните пътища на година трябва да се ремонтират по 2000 км от всичките 20 000 километра.

До края на декември деловодната система на агенцията ще бъде обвързана с тази на няколко министерства - строителното, транспортното, вътрешното, агенция "Митници", и ще обменя с тях информация по електронен път в реално време, съобщи вчера Лазаринка Стоичкова, член на УС на АПИ. Така и гражданите ще могат да подават документи в агенцията през интернет и да ги получават по същия начин. Отделно АПИ ще кандидатства за финансиране на разработването и Географската информационна система на родните шосета, за която ще са нужни между 6 и 8 млн. лв., уточни тя.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Как да охладите бирата за броени минути?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).