Индийската подправка, която обожаваме в българската кухня

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:13 / 14.03.2024
10012
Къри е наименованието на смес от ароматни подправки в комбинация от 5, 7, 13 или повече на брой. Съотношенията между подправките и техните количества зависят предимно от ястието, което се приготвя с ароматната смес. Най-често в състава на кърито на прах влизат куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, канела, кардамон и карамфил, а също така сминдух, индийско орехче, кайенски пипер, червен пипер и др.

Корените на кърито може да проследим в индийската кухня, откъдето се смята, че произлиза. Днес обаче тази ароматна смес се използва дори повече в азиатската и южноамериканската кулинария. С името Къри се обозначава и ястието със сос, приготвено с едноименната подправка.

Най-много и различни рецепти с къри има в кухните не само на Индия и Китай, а на Мексико, Тайланд и на Антилските острови, разясняват експертите от gotvach.bg. Всъщност всяка смес къри има своя отделна самоличност, която допълва и завършва кулинарната магия на основните продукти, с които се приготвя ястието – месо, риба, пиле, зеленчуци, ориз, боб и др.

Стара традиция в Япония изисква кърито да се консумира 125 пъти годишно, като в страната то най-често се съчетава с ориз и мариновани зеленчуци. В британската кухня къри се нарича сос за месо, който основно се състои от чесън и джинджифил.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Някои вкусотии ни излизат доста солено, броим 30 лв. за пица
Силен порой и гръмотевична буря удариха центъра на столицата за м...
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).