ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Имате кредити, които не сте теглили?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:41 / 09.11.2022Коментари (3)7325
©
На ваше име са изтеглени няколко кредита, които не са погасявани и за чието съществуване не подозирате. За съжаление това е нещо, с което непрекъснато се сблъскват нищо неподозиращи хора.

Следва обикаляне по всички финансови институции, от които на ваше име има теглени заеми. Ако имате късмет, след куп разправии, главоболия и изгубено време, вашата правота ще се докаже и измамникът ще бъде открит.

Анонимността, която интернет предлага, предостави на клиентите повече удобства, но и откри нови хоризонти за измамниците. Основният проблем при онлайн кредитирането е, че клиентът не може да бъде идентифициран.

Разгледайте сайтовете на няколко произволни кредитни институции – ще ви направи впечатление рекламата за кредити "само срещу лична карта“, "експресно одобрение до един час“ и т.н. Когато подписването на договора не става лице в лице, е възможно да станете жертва на измама с вашите лични данни, предупреждава Pariteni.bg.

Всеки човек има право да получи достъп до кредитната си история в Централния кредитен регистър на БНБ. ЦКР е информационна система от данни, която съдържа информация къде и какви заеми имате.

Ако се притеснявате или имате съмнения, че някой е изтеглил кредит от ваше име, можете да направите справка в ЦКР. Справката може да бъде направена и по електронен път, но лицето трябва да притежава квалифицирано удостоверение за електронен подпис, съдържащ ЕГН на физическото лице.

Другият начин, по който може да бъде направена справка, е на място в БНБ, подавайки заявление по образец. Имате право на безплатна справка веднъж годишно, като за допълнителни проверки се заплаща такса, определена от БНБ. Справката се получава в 14-дневен срок. Заявлението може да бъде подадено и по пощата, като има изискване подписът на заявителя да бъде нотариално заверен.

Как да се предпазите от измама

Много хора често боравят с личните си данни без да обръщат особено внимание къде и на кого ги предоставят. Но трябва да бъдете нащрек, за да не се наложи да връщате суми, които не сте използвали и да се стига до още по-сериозни законови проблеми.

Статистиката сочи, че през последните години случаите на подобен тип престъпни своеволия зачестяват все повече, като понякога се касаят отпуснати средства за десетки хиляди левове. Измамниците може да теглят множество малки заеми от различни кредитни институции.

Някои хора наивно предоставят кода си за достъп до онлайн банкирането на непознати, вярвайки, че е необходимо за назначаване на работа, плащане на покупка и т.н. След получаване на желаните данни, мошениците ги използват за взимане на кредит от кредитни компании за онлайн и мобилно кредитиране и плащане на идентификационна такса от банковата сметка на жертвата си. След като сумата от кредита бъде прехвърлена, измамниците незабавно я изтеглят от сметката на жертвата.

Ако недоброжелател се сдобие дори само с ЕГН-то ви, би могъл да получи пари на ваше име, като логично след това фирмата да потърси именно човека, който стои зад съответните използвани данни. Затова не споделяйте личните си данни даже и с познати, ако това не е наложително.

Има и много случаи, при които измамници се домогват до личните данни на хора, чрез сметки за ток, вода и телефон, както и банкови извлечения. Всеки би могъл да се снабди с тези поверителни документи, които често биват оставяни в пощенските кутии.

Ето как да се застраховате максимално: 

- никога не предоставяйте паролите за личната си електронна поща или профил в социална мрежа на никого;

- избягвайте да използвате безжичен интернет в различни обекти, като кафенета и ресторанти;

- избирайте парола, която не е лесна за разгадаване (букви, цифри и знаци), на регулярна основа (поне веднъж на всеки 3 месеца);

- използвайте различни пароли за социални мрежи, имейл и онлайн банкиране;

- съхранявайте писмена информация за номера на сметката и паролите за онлайн банкиране и кодовете за достъп на недостъпно за други хора място;

- поръчайте SMS услугата на банката за известяване за входящи/изходящи плащани;

- защитете компютъра си с парола и актуализирайте софтуера си редовно;

- никога не отваряйте съмнителни имейли от непознати податели;

- винаги проверявайте самоличността на лицето или фирмата, на които позволявате достъп до вашите лични данни;

- образовайте себе си и хората около вас за защита на личните данни!

Как да действате, ако установите нередност 

Ако сте станали жертва на измама, ранното установяване е от изключително голямо значение. Например когато започнете да получавате лично адресирана кореспонденция или обаждания, свързани с възстановяването на възникнали задължения.

В този случай първо трябва да определите причината за събирането, т.е. на какво основание представител на кредитора е започнал действия по събиране. Най-често срещаното основание е договор за кредит, подписано с дадена кредитна институция. В случай че вие не сте подписвали договор, тази ситуация може да бъде оценена като измама.

Следва да проверите дали е оперирано незаконно с банковата ви сметка. Като начало е добре да започнете с проверка на вашата сметка – разглеждане на трансакции и установяване на такива, които не сте правили. Тези данни могат да се използват като доказателство в процеса на разследването.

Ако е станала някаква грешка и сте регистрирани без да сте теглили заем, трябва незабавно да се свържете с кредитната институция. Поискайте историята от ЦКР и информирайте за допуснатата грешка банката или фирмата, които са ви регистрирали. Ако е извършена измама, те ще започнат разследване, за да проследят извършителя.

При установяване на неправомерно изтеглен кредит на ваше име, трябва да се свържете с полицията и веднага да подадете жалба. Прикачете разпечатка на банковата сметка, показваща измамната трансакция. Когато полицията получи жалбата на жертвата на измамата, тя взема решение за започване на наказателно производство като се уверява, че въпросните трансакции не са извършени от потърпевшия.

На практика всеки от нас би могъл да се превърне в жертва на дигитални престъпници, които с помощта на откраднати лични данни теглят пари от името на своите жертви. Най-важното е да не изпадате в паника и да не започвате да изплащате дълг, който не е ваш. Ако дори веднъж направите вноска, се "хващате на хорото“ и няма да ви оставят намира. Подайте опровержение и търсете правата си, защото законът е на ваша страна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Във всяка банка за щяло и нещяло се снимат лични карти, ЕГН-та се знаят и какво им пречи на служители да правят тези мушенгий.
0
 
 
Точно така. Кредит да се тегли само с лично посещение в банката. Ако е онлайн, то да е единствено с електронен подпис. Обаче кредитните институции нямат интерес от такава сигурност. А държавата не защитава гражданите си от измами, а защитава мошениците. Това е положението у нас.
+3
 
 
Има едно единнствено решение на проблема и то е да се забранят бързите кредити. Кредит само от банка с ръчно попълване на документи. Но някой яко печели от това.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: