Илияна Йотова за Шенген: Всичко е в наши ръце - умела дипломация и настояване, имаме много аргументи

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:56 / 21.09.2023
1299
От страна на правителството вече се чуват сигнали, че в най-добрия случай решение по темата "Шенген" ще има чак в края на годината. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в Международна конференция "Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство", предаде репортер на "Фокус".  "Т.е. обещанието на правителството на г-н Денков и на г-жа Габриел, че ще има развитие на въпроса през месец октомври вече не стои на дневен ред и при най-големите оптимисти", каза Йотова.

Според нея, Австрия продължава да има своите резерви заради невероятната мигрантска вълна, особено през последните месеци. Това означава, че проблемът не е само в България. Докато този проблем с миграцията не бъде решен на европейско ниво, нито една от страните в Европейския съюз и особено тези от нас, които сме външната граница, няма да имат добри решения, добри резултати.

По думите на Йотова последното служебно правителство е направило една много сериозна дипломатическа офанзива на всички фронтове по темата Шенген.

"И тук специално искам да обърна внимание на работата на бившия вътрешен министър г-н Демерджиев, на министъра на външните работи, на неговия екип, на нашия посланик в Нидерландия. Работеше се много усилно. За съжаление, откакто е редовният кабинет, тази тема излезе от дневния ред извън подчертаването какъв сериозен приоритет. Само с това ние да си говорим какъв приоритет е, това няма да се случи. Аз лично най-добронамерено бих посъветвала да се продължи  амбицията на последния служебен кабинет, имаме вече и сериозен аргумент за това – окончателно падна мониторингът за наблюдение върху България и Румъния. Това беше един от аргументите за най-големите песимисти сред нашите европейски партньори. Така че всичко е в нашия ръце - умела дипломация, настояване, тясна координация с Румъния по този въпрос и разгледана темата в общия геополитически хоризонт, който се подчертава с продължаващата война. Мисля, че България има много аргументи, които би могла да заяви на тази сцена", добави Илияна Йотова.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Има задържан след автомелето с ранени край "Маказа"
Експерт: Инфлацията е най-малкият проблем за Еврозоната
Банка сменя картите на 1 милион клиенти
Транспортират в София момиченцето, простреляно от сина на Божанко...
Майка на абитуриентка: Обувките й струват около 2 хил. лева
Първи кадри от катастрофата с камиони на път за морето


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).