Икономист за цените на храните: На хората се хвърля димка, че се прави нещо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:01 / 04.03.2023
2695
Ценообразуването е най-сложното нещо в икономиката и винаги когато политиците си мислят, че могат да влияят, се заблуждават. Това каза в ефира на bTV икономическият експерт Кузман Илиев по повод последните изявления на служебния кабинет за мерки за сваляне на цените на основни хранителни продукти.

По думите единственото, което може да направи властта, са условия, които да направят българските производители и предприемачи конкурентноспособни. А това, което може да свали цените, е поведението на потребителите, които започват да купуват по-малко, когато не могат да си позволят високата цена.

"Идеята е да се намали социалното напрежение и на хората да им се хвърли нали някаква такава димка, че видите ли ние правим нещо“, допълни той по повод мерките на служебния кабинет.

Според него вина за високите цени в България има погрешната дългова политика през последните няколко години. "Тези пари се вкарваха през пенсии и заплати, хората харчат – цените се вдигат“, уточни Илиев.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).