И днес има именици! Този е светецът, отричащ страстите и светските помисли!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:36 / 04.02.2018
6151
На 4 февруари Българската православната църква почита паметта на св. преподобни Исидор Пелусиотски. Св. Исидор Пелусиотски е живял през 5 век сл. Христа. Той е родом от Египет. Като поотрасва, се замонашва и заселва на място близо до град Пелусия, откъдето идва и фамилията му. Неговите християнски молитви и проповеди привлекли мнозина в Христовата вяра и не след дълго той е избран за игумен на манастира. 

Със своя благочестив живот привлякъл много сподвижници и ги учел на смирение и борба против страстите и светските помисли. Понесъл големи страдания от езичниците заради своите строги и изобличителни речи. Евагрий, чиято памет също почитаме на 4 февруари, бил църковен историк, който живял по същото време. В своите трудове той пише велики неща за Исидор Пелусиотски, които остават завинаги в историята и от които съдим за живота на светеца. 

Исидор е изключително почитан от своите съвременници, защото доброволно избира монашеството, за сметка на плътските удоволствия и светския живот. Любовта му към Иисус Христос го кара да посвети целия си живот на вярата и нейното преподаване. Почти веднага след смъртта на Исидор Пелусиотски, той е обявен за светец от Православната църква. На 4 февруари имен ден празнуват всички с имената Жеко, Жела, Желка, Жечо Жечко, Жечка и Желязко.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).