ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Хлябът ще поевтинее с 20%
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 27.05.2022Коментари (2)968
© Фейсбук
Хлябът в търговските вериги ще поевтинее с 20% с падането на ДДС от 1 юли. Това заяви за "Стандарт" Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите /НБСХС/. 

"Проведох разговори с веригите. Те, като социално отговорни, с огромна грижа към своите клиенти, потвърдиха, че това ще се случи. Трябва да се сложи край на спекулациите, че нулевият ДДС на хляба няма да доведе до поевтиняване, а ще предизвика икономически проблеми. Тази е най-социалната мярка, която е приета за първи път в България от социално отговорно правителство. Тя засяга всеки български потребител и гарантира повече пари в портфейла на българите", заяви Кукушева.

И допълни, че това е нейният отговор на различните коментари по въпроса, че премахването на ДДС за хляба няма да доведе до понижение с 20% на крайната цена. "Заявявам го и на бившия финансов министър Милен Велчев, и на председателя на КНСБ Пламен Димитров, който забрави за социалната насоченост на синдикатите и каза, че това няма да бъде работеща мярка. И на още куп икономисти, които се опитват да откажат коалицията от въвеждане на такава мярка. Тя  работи в целия Евросъюз. Въпросът е на кого пречи у нас?", заяви Кукушева.

На различни коментари, че нулевият ДДС ще е в полза на богатите, които ще си купуват по-евтино луксозни хлябове, шефът на НБСХС отговори: "Скъпите хлябове са едва около 1,5% от продуктовата гама в България. Глупаво разсъждение е, че хлябът на богатите щял да поевтинее. Ние като производители познаваме уязвимата част на населението - те са нашите клиенти. И сме убедени, че те ще останат доволни. Тези минус 20% са от крайната цена на хляба и ще задържат цената минимум за 3 месеца. Защото ние сме пред жътва". 

Кукушева посочи, че прибирането на пшеницата започва в Южна България на 20 юни. По думите й, очаква се изключително добра и богата реколта, а житото ще е с много добри хлебопекарни качества. "Всичко това се случва благодарение на неуморния труд на т. нар. "зърнари", които всъщност подсигуриха България да няма продоволствена криза", категорична е председателката на браншовия съюз.

Тя очаква цената на пшеницата да се успокои. "Винаги по време на жътва и през следващите 2-3 месеца цената на пшеницата пада и се задържа по-ниска. И отново увери, че падането на крайната цена на хляба с 20% е гарантирано от търговските вериги. "А ако някой си позволи да намали цената на хляба с по-малко от 20%, това ще бъде пример за нелоялна търговска практика и контролните органи неминуемо ще го засекат", увери Кукушева. Тя призова да се сложи край на спекулата в коментарите на хора, които не са произвели и един хляб в живота си, както и не са платили дори една работна заплата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2022 г.
0
 
 
Нищо няма да поевтинее, в Англия хляба започва от цена 45 п за 800 грама което е по ниско от България.Зърното, електричеството,транспорта и труда са по скъпи от българските.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: