Хипотеза: Богат генофонд прави българите устойчиви на зарази!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
22:40 / 13.04.2020
114648
Болестта COVID-19 е пречупена, но сега е най-опасна. Това заяви проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване", предава "Фокус". Той обясни, че пикът на епидемията е отминал, но сега е най-опасно от заразяване, затова е важно дисциплината по отношение на противоепидемичните мерки да се запази на високо ниво.

"Тя ще намалее, защото все повече хора ще бъдат излекувани, но ни заплашва чудовищен вирус с чудовищна смъртност. При предишния SARS вирус смъртността беше 10%, при MERS-CoV - 34%, а в момента текущата смъртност е 21%, което е високо. Затова трябва по всякакъв начин да намалим броя на заразените, защото болестта е с много тежък изход", допълни той.

"Има няколко сигурни параметъра в тази пандемия - броят на починалите, заразените според тестовете, а не според това колко може би са заразени, имаме и излекувани, това са съвсем точни числа. Пик на заразените ще има в този ден, в който е имало най-много заразени. Този пик в света е настъпил на 3-ти април, когато за един ден са установени 102 000 души.

Оттогава заразените на ден намаляват, но общият брой заразени расте и ще расте до края на пандемията. Пикът на починалите е на 7-и април - 7 400 души, оттогава те неотклонно намаляват. Тук има още един вид смъртност - колко души са умрели на един милион души население.

Това е абсолютно число, то не зависи от това колко са заразените. То говори колко имунизирано и здраво е населението и колко добре работи неговата медицинска система. България е на първо-второ място в Европа в добрия смисъл или на последно място по смъртност. България е фантастично по-добре от всички европейски държави и 15 пъти по-добре от света, 90 пъти по-добре от Испания, 80 пъти по-добре от Италия, 16 пъти по-добре от САЩ, 10 пъти по-добре от Германия, която се справя отлично.

България се справя удивително добре, не просто по-добре, а петдесет, сто пъти по-добре от развити западни държави. Има няколко хипотези: - много добра ваксинационна политика  - богат генофонд на българския народ, което ни прави устойчиви на зарази. Очевидно медицинската система работи сравнително добре и навремени мерки, т. е. всички добри фактори са налични за България, която е средно 50 пъти по-добре от развитите европейски държави", обясни експертът.

"Болестта си е отишла тогава, когато броят на новите смъртни случаи намалее до минимум", каза още професорът. По думите му трябва да бъде избегната и евентуална втора и трета вълна.

Виж коментарите (13)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).