ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Харалан Александров: В България никога не е имало турско робство!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 16.04.2019Коментари (87)20829
© Plovdiv24.bg
Метафората "турско робство" и до днес обслужва интересите на руския империализъм, казва културният антрополог Харалан Александров за "Дойче веле". За много българи този мит е по-важен от историческата истина.

- Защо много българи – за разлика от гърците и сърбите, например – продължават да настояват, че в Османската империя предците им са били "под турско робство"?

- Харалан Александров: Турското робство е свещена крава в масовото съзнание на българите. Спомням си как кметовете на няколко подбалкански градове като Карлово, Калофер и Копривщица реагираха панически на фалшивата новина, че "турското робство“ щяло да бъде извадено от новите учебници по история и организираха протест пред Министерски съвет. Попитах ги защо за тях е толкова важна тази метафора. Те ми отговориха буквално: “Ако го няма турското робство, всичко губи смисъл за нас.“ Оказва се, че конструктът "турско робство“ е далеч по-важен от историческата истина, тъй като функционира като фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането и ревностно поддържана до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.

За да разберем гнева на феновете на "турското робство“, освен историческите факти трябва да вземем предвид и това, което в науките за човека се нарича "културна памет". Тя е напълно самостоятелно явление и представлява устойчив разказ за общото минало, който служи като обяснение за случващото се в настоящето. Според Ян Асман, виден германски изследовател на културната памет, един исторически мит може да има по-голяма тежест в колективното съзнание на общността, отколкото историческата истина, базирана на факти и документи. Оспорването на този разказ се приема като кощунствено действие, като посегателство върху сакралните фундаменти на колективната идентичност. За културната памет митът е по-истинен, по-верен от историческите факти. 

- Откъде обаче метафората за "турското робство“ черпи енергия, за да се налага повече от век и половина над историческите факти?

- Тази метафора безспорно е изиграла важна роля в консолидирането на националното самосъзнание на българите и мобилизацията им в стремежа към независимост. Българите от онази славна епоха, които са подели борбата срещу “турското робство", са били наясно, че става дума за метафора, защото са имали опит от първа ръка с живота под османска власт и са знаели какво означава роб и какво означава свободен човек. Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория. За културната памет обаче тези факти за без значение, защото "турското робство“ има статут на универсален обяснителен механизъм за българските злочестини.

Ние с лекота зачеркваме пет столетия от нашата историята просто защото тя е протекла в рамките на Османската империя, за чието развитие българите имат съществен принос, особено през 19 век, когато българските елити се включват активно в стопанския и културния живот. Именно стопанското процъфтяване на българските земи в тази епоха допринася за появата и възхода на българското национално самосъзнание и борбата за национална автономия. Този безпристрастен прочит на историята често предизвиква негодувание, обвинения в родоотстъпничество и опит за "пренаписване“ на историята.

Става ясно, че като “истинска" история се възприема не тази, която се е състояла в действителност, а трагично-героичният разказ, в който сме избрали да вярваме, защото ни предлага лесни и удобни обяснения. Продължаваме да робуваме (използвам думата като метафора) на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски. Ето защо не можем да се сърдим, че много българи отказват да видят нюансите и светлосенките на тази забележителна и противоречива епоха. Историческата наука – не историческата пропаганда – се опитва да бъде безпристрастна, докато културната памет винаги е пристрастна.

- Дали обаче метафората за "турското робство“ все пак няма реални исторически корени в неравноправното положение на българите в Османската империя?

- Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани. За да се освободят от данъчното бреме, част от нашите сънародници приемат исляма и получават съответните привилегии. Високата Порта обаче гарантира икономическата, културната и верската свобода на християните, понякога дори в противоречие с ислямските канони. Пример за това е султанският ферман от средата на 19 век, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква "Св.Стефан“, която и до днес краси Истанбул.

С модернизацията на османската държава българите получават все повече права, но не и правото на национално самоопределение, тоест на собствена държава. Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден. Когато по време на Руско-турската освободителна война руските войниците атакуват най-големите сгради в българските села и градове, те са изумени да открият, че това не са турски конаци, а български читалища. Да оставим настрана факта, че "поробените" българи имат значително по-висок стандарт и се радват на повече права и свободи, отколкото крепостните селяни в Русия.

Що се отнася до същинското робство, тоест продаването и купуването на хора като стока, то е съществувало както в Руската, така и в Османската империя, но българите са били по-скоро от страната на купувачите. В тази връзка мога да разкажа любопитната история за произхода на една моя позната. Нейният пра-прадядо, живял в средата на 19 век, не успял да се ожени в своето градче, защото имал лют нрав, изпокарал се с всички и никой не искал да му даде дъщеря си за жена. Освен че бил проклет, той бил и богат и един ден се зарекъл, че ще си намери чудна жена, каквато никой не е виждал.

Той често пътувал по търговски дела из безбрежната Османска империя и след една такава командировка наистина се върнал с “црънка", млада чернокожа жена, отвлечена от Африка, която бил купил на някакъв далечен пазар за роби. За всеобщо изумление жената научила български, родила му деца, отгледала ги и се грижила за тях и за мъжа си, а той въпреки лошотията си я обикнал и се отнасял към нея с голямо уважение. Според семейното предание, двамата живели дълго и щастливо и оставили многобройно потомство със смесена кръв. 

- Разпространено е мнението, че привържениците на метафората за "турското робство" често пъти са представители на онези "патриотични" среди в България, които са не само проруски настроени, но и подкрепят сегашната власт в Москва. Защо е така?

- Защото тази метафора обслужва дневния ред на руския империализъм, сериозно оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави. В исторически план митът за турското робство се ползва като оправдание както за прокарването на самодържавните интереси на царска Русия, така и за бруталното налагане на комунистическия режим от съветските окупатори и техните български слуги. До ден-днешен този мит сплотява руската пета колона в България, която неуморно бди над интересите на путиновата олигархия.

Всичко това се вписва в стратегията на Кремъл да произведе символична приемственост между Руската федерация, наследница на съветския режим, и старата империя на Романовите, която е изтрита от лицето на земята с огън и кръв тъкмо от този режим. Ако съществува някаква приемственост в политиката спрямо България на руските царе, на съветските диктатори и на посткомунистическата олигархия, то нейното съдържание несъмнено е в усилието да бъдем държани в унизителна зависимост и принуждавани да плащаме вечен “данък благодарност" на нашите освободители.

Неотдавна един подпийнал и разнежен руснак в пристъп на откровеност сподели с мен, че въпреки нашата неблагодарност те продължават да ни обичат като малък брат, с когото са свързани по кръв, вяра и съдба. Те са наши традиционни освободители, и както някога са ни освободили от турско и от фашистко робство, сега са готови отново да ни освободят от натовско и европейско робство. Чакат само да осъзнаем грешката си, да ги повикаме - и те тутакси ще се отзоват. Тъй че когато взимаме важни решение за нашето бъдеще, е добре да не забравяме за тази великодушна и самоотвержена братска любов, която отново и отново се стоварва върху нас като проклятие.Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
След 24 часа виждам,че платените русофилски тролове си надвиха на масрафа и се наПЛЮСкаха с подкрепа един на друг :) Взеха морална подкрепа ,която ще им се осребри на 9 май. Щото на 3 март ги прецакаха :))) И разбирам,че със сигурност е имало робство при толкова много роби,които и след 141 г,пак държат да са с робска семка. Нищо чудно пак да слугуват робски на един робовладелец-феодал наречен Олигарх :) Браво на вас ПлюсоСлагачи без един коментар!
0
 
 
Най-много ми харесаха коментарите на потребителите, които имат и цифри в името. Няма по-задълбочени познавачи на българската история, душевност, бит и култура от онези времена от тях. Всичките им изказвания са добре подплатени с аргументи и изказани с дълбоко уважение към опонента. С очите си виждам сбъдването на мечтите на Ботев и Левски за чиста и свята република, в която всички мирно да съжителстваме помежду си... :)
Aнонимен
на 16.04.2019 г.
-1
 
 
Прав е авторът.Турция е създадена след ПСВ.Класически роби без права като в древността в България е нямало.Османската империя е била огромна и е включвала стотици народи.Нима в историите на Египет,Тунис,Либия,Мароко ,Алжир ,Ирак,Грузия,Азербайджан ..да не ги изброяваме всички, пише че са били под турско робство.Нима българи и турци,заедно щяха да се бият против руснаците през ПСВ ,ако е имало наистина такава омраза.Време е за оставим миналото на историята и да гледаме в настоящето и бъдещето.До края на света Турция ще ни е съсед и това ,което се е случило преди векове няма нищо общо със съвремието.Франция и Германия са водили 100 годишни войни ,но сега са първи приятели.САЩ хвърли атомна бомба над Япония,но сега са първи партньори.А комунистите измисляха и пишеха историята на принципа разделяй и владей.СССР беше брат навеки,но го изядаха червеите.Така ще изядат и измислената им история.
0
 
 
Не мога да разбера защо българите с такава страст държат да наричат предците си роби.
+7
 
 
Робство или съжителство кое е вярното.Съжителство е да ти отнемат рожбата и да стане еничар.Съжителство е да те колят за да те потурчат.Този защо не каже нещо за 14-18век ами говори за разпада на османската империя през 18-19век.Питам го само едно какво ни донесе мирното съжителство ..Нищо освен разруха на развита цивилизация за 14век.
на 16.04.2019 г.
+7
 
 
Имало е и турско робство,имаше и руско робство,имало е и фашистко робство(за нас не). Да Чопър с право намесва и руснаците! Турците са ни оставяли църкви ама вкопани като землянки а руснаците ни оставиха църкви ама не даваха да влизаш вътре! Чопър и за друго е прав дедите на много от нас са били роби а неговите не са били. Не са били защото са носили феса по гордо от османлиите и са правили таманета на тогавашната власт а после на следващата и на по следващата и така докато свят светува. Та да Чопъровата фамилия никога не е била във робство физически,но и никога не е била свободна духовно.
+10
 
 
Поредния изрод, продал се за жълти стотинки! За този изрод Левски и Ботев, Бенковски, Волов, Панайот Хитов,Райна княгиня,Захари Стоянов и прочие и прочие явно ще излезат че са престъпници! Поредния простак,който се възползва от това да препечели дребни парици! За съжаление-институцията "ДЪРЖАВА" трябва да реагира твърдо ,а не да ни информират какво са казали поредните боклуци,при това-тотално неизвестни!
+6
 
 
ЗА РАЗТРЕЛ Е автора на статията да отиде да прегледа в психото
+5
 
 
Харалане, с турски х. у. й. в г. ъ. з. а. да умреш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица, сезон 2019/2020
Лято 2019
ТВ и шоу сезон 2019/2020 г.
Локо в Лига Европа, сезон 2019/2020
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Ако изборите бяха днес, кой бихте подкрепили за кмет на Пловдив?
Кандидат на ГЕРБ
Кандидат на Обединени патриоти
Кандидат на БСП, подкрепен от Президента
Кандидат на БСП, близък до Георги Гергов
Кандидат на Демократична България
Кандидат на Кауза Пловдив
Кандидат на Съюз за Пловдив
Друг
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: