Хакерът от Пловдив, който удари НАП, избяга от скандалната "Тад груп"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
18:17 / 08.11.2019
27947
"Белият хакер" Кристиян Бойков очаквано избяга от обвинената в хакерство фирма "ТАД Груп" и вече има нова работа. Новината дойде от профила на пловдивчанина в мрежата за установяване на делови контакти LinkedIn. Кристиян прекратил трудовите си отношения през октомври. В мрежата Кристиян пише, че се трудил като специалист по киберсигурност във фирмата от февруари 2018.

20-годишният компютърен спец бе един от тримата обвиняеми по делото за източването на личните данни на милиони българи от масивите на НАП заедно с шефа на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров, който още е в килията, и търговския директор на дружеството Георги Янков. Бойков е обвиняем в тероризъм чрез компютърно престъпление, а другите двама – като негови подбудители.

След драмата н НАП служителите на "ТАД Груп" имаха сериозни проблеми, тъй като техниката им бе иззета като останаха и без необходимия софтуер за разработки в сферата на киберсигурността. Все пак с подкрепата на колеги успели да завършват проектите.

Междувременно Кристиян Бойков и приятелите му не спират да се шегуват с прозвището, което младежът получи това лято. Бойков често посещава един от най-известните клубове за електронна музика в родния Пловдив, където се прибра, след като бе пуснат от ареста. Заедно с компанията си се отбелязва от купони със "Само бели хакери", пише лупа.бг.

Негов приятел пък качи в профила му във фейсбук снимка на работещите пръскачки около Народното събрание с въпроса "Защо???". Кристиян отговаря с усмивка на закачката, която идва от твърдение на прокуратурата, че хакерите от "ТАД Груп" са проникнали в сървърите, командващи пръскачките и са щели да ги включат при преминаване на официални гости. После се оказа, че системата е аналогова...

Интересът към свалената огромна база данни от НАП в хакерските форуми, където откраднатите от приходната агенция данни бяха качени след атаката през юли, не отшумява. Първите дни свалянето на гигабайтите с различни данни бе стотици пъти, след което затихна за месеци. От началото на ноември обаче интересът се възобновил.

Виж коментарите (0)

Още по темата (91):
26.02.2024 Отмениха глобата от над 5 млн. лева, наложена на НАП за теча на лични данни
06.03.2023 Започва делото за хакерската атака срещу НАП
13.05.2021 Осъдиха НАП за теча на лични данни след хакерската атака през 2019 г.
14.01.2021 Вдигнаха заплатата на шефката на НАП
09.09.2020 Споразумение между Германия и България е помогнало на хакерите, ударили НАП
01.09.2020 Съдът не пожали НАП
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).