Губим 10 млн. евро от руското ембарго

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
14:19 / 08.08.2014
3541
Търговска война се разрази между Русия и Евросъюза заради проблемите в Украйна. Като част от Общността страната ни също беше въвлечена в нея. Бизнесът ни се готви да понесе сериозни удари заради едногодишното вето на Москва върху вноса на храни от ЕС. Очаква се преките загуби на родните производители да са поне 10 млн. евро. Приблизително такъв е оборотът от хранителни продукти от забранителния списък на Русия, изнесени миналата година от нашата страна към Москва, сочат данни на икономическото министерство. Най-големият удар ще понесат производителите и износителите на пресни плодове, чийто износ е бил за 4 млн. евро. Експорт за около 1,5 млн. имаме на сушени плодове и ядки. Износът на риба е бил за над 2 млн. евро, а на сирене - почти 1 млн. евро. Това са много сериозни суми за предприятията, които имат сключени договори с руски търговци. Част от тях вече обявиха, че ако се наложи да прекратят износа, това ще означава намаляване на производството и орязване на работни места. Косвените поражения от ембаргото за страната и икономиката ни обаче ще са многократно по-големи, прогнозират производителите. Най-сериозната опасност е от начина, по който ще се отрази затварянето на границите на Русия за европейски храни върху големите икономики в Общността.

"Прибалтийските републики, Германия, Полша, цяла Северна Европа имат огромен обем износ за Русия. Затварянето на пазара за техните стоки ще е стопроцентов стрес за техните икономики и със сигурност ще рефлектира и в България", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов пък изрази опасенията си, че кризата със затворения руски пазар може да се използва от други вносители на български продукти. "Възможно е те да използват ситуацията, за да опитат да подбият цените на нашите продукти", коментира Върбанов. Възможно е да се стигне и до отказ от вече подписани договори за внос на наши продукти заради наводняване на пазара в Европа със собствена продукция, която не може да бъде реализирана в Русия, коментират производителите. Близо 575 млн. евро е износът на страната ни към Русия за 2013 г., сочат данните на икономическото министерство. Това е 2,6% от целия експорт. Хранителните стоки представляват близо 10% от целия ни износ за Русия. Най-сериозен дял сред тях държи виното, но то поне засега не е в забранителния списък.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (11)

Още по темата (4443):
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Фермер: Положението е наистина смазващо!
Край с евтините картофи
Проф. Рачев: Времето по празниците ще е динамично, трудно ще се п...
Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
Велики вторник е - ден за поука
Не забравяйте чадърите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).