ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Говори първият българин, обучен да пилотира F-16
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:44 / 15.04.2022Коментари (0)1522
©
Ексклузивна среща с първия български пилот, приключил първоначалното си обучение на F-16 в Америка.

Капитан Александър Велинов лети в авиобаза "Граф Игнатиево“ от 2014 г. Като повечето пилоти летенето за него е сбъдната мечта.

"Готвил съм се от малък и като цяло към това съм се стремял“, казва кап. Велинов.

От лятото на 2021 г. Велинов е изпратен да се обучава да лети на F-16 в база на националната гвардия в Тусон, щата Аризона.

Миналата седмица курсът му за приучване на американския изтребител приключи успешно и той стана първият българин, усвоил F-16.

"Разликата между F-16 и МиГ-29 е, че с джойстик, който е отстрани и управлението е много по-чувствително и по-прецизно по-малко мощен от МиГ-29, с който ускорението реално е по-голямо. F-16 на възраст е сравним с MиГ-29, но е модернизиран много пъти, което значително подобрява качеството и възможностите му. Радарът на самолета е с по-добри възможности, отколкото този, с който разполагаме и ракетите, които използва, също са много по-нови“, казва още Велинов, предава bTV.

Алек Велинов е един от двамата бойни пилоти в родната авиация който преминава директно от витлов самолет на изтребител МиГ-29.

"МиГ-29 винаги е бил мечтаният самолет и аз много се радвам, че имам възможността да летя на него. Той ми даде една стабилна основа и благодарение на това успях по-лесно да премина на F-16. Не не бих казал, е е трудно се минава на F-16, защото по американската програма ти вече имаш опит на предишните им учебни самолети. Така че след това разликата е просто да свикнеш с новия самолет. Те не го възприемат като обучаване на нов самолет, а просто преход", обясни летецът.

В Аризона българинът вече е достигнал 70 часа във въздуха на F-16, от тях 40 са самостоятелни полети.

"В повечето случаи пилотите са готови за самостоятелен полет още след първите няколко полета и е въпрос на свикване с новата техника с по- различни процедури, така че това не е голямо стъпало там. В процес на цялата програма има определени стъпала, които трябва да преминеш за всеки вид подготовка и ако имаш затруднения да преминеш, може да се наложи да повториш задачата, но имаш определен брой опити. Ако не успееш да се справиш, биваш елиминиран. Едни от най-важните качества са голяма адаптивност и гъвкавост, за да свикнеш с новите условия. Основната разлика идва от натовареността на въздушното пространство на САЩ, което изисква много повече процедури. Подготовката за полета е по- трудно от тази гледна точка че реално от излитането до кацането има много повече врати, през които трябва да минеш на определените етапи. Тук при нас като летиш, си сам в дадената зона и няма нужда да се притесняваш от трафик и други неща", казва Велинов.

Какво е отношението към българските пилоти? Общо осем са там.

"Бих казал че отношението е много положително, защото досега не всички от тях са се срещали с българи и определено се радват, че това е една нова държава, с която да имат възможност да работят", споделя още летецът.

Това че капитан Велинов е завършил първи курса за приучване фокусира върху него много надежди и това му действа мотивиращо.

“Определено е особено чувство на голяма отговорност. Фактът, че до известна степен аз ще съм най-опитният поне до определено време, надявам се да опровдая очакванията възложени на мен", казва той.

Капитан Велинов ще се завърне отново в Съединените щати, за да продължи подготовката си с останалите колеги и ще се завърне заедно с първите F-16 блок 70, за да продължи да лети на новия боен самолет на България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: