Готвят сливане на държавните университети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:47 / 13.10.2010
5981
12-13 силни държавни университета са достатъчни. Това заяви вчера просветният министър Сергей Игнатов при откриването на Европейския политехнически университет в Перник. В момента у нас има 37 държавни вуза, които се издържат от бюджета. Според Игнатов след сливането трябва да останат около 1/3 от тях и по този начин системата да бъде оптимизирана. Така щели да намалеят и разходите за администрация. "Хубаво е да се пести от администрация, в УНСС въведоха електронна система за вътрешно управление, на ден чрез нея се обработват средно по 1200 студенти т.е. 1200 студенти не са влезли в канцелария и не са общували с чиновник", коментира Игнатов. Той лансира идеята си за сливане за пореден път, ден след като от Софийския университет обявиха, че може да излязат в дървена ваканция заради липса на пари.

При едно бъдещо сливане университетите няма да загубят автономията си, обясни просветният министър. Все още не е ясно дали вузовете ще се обединяват на териториален или на предметен принцип. В момента се подготвят законови промени, които да позволят обединяването.

Игнатов обясни, че държавните висши училища са получили приблизително същите пари, както и миналата година и обвиненията за недофинансиране на системата са неоснователни. "Но парите не са достатъчни. Такива действия ни налага ситуацията, в която живеем, не ги налагаме ние", обясни той.

Премиерът Бойко Борисов пък похвали пернишкия университет, че не иска пари от бюджета. "Имаме 37 държавни университета и някои от тях не искат дори да организират търгове по европейски програми за книги и компютри.

Частните не търсят пари и всичко си върви по програми", коментира той.

Не е лошо, че младите хора отиват да учат в чужбина, каза още просветният министър. Според него по-големият проблем е, че няма обратен поток от студенти към България. "Когато това се случи, можем да кажем, че е постигнато качество. Аз си мисля, че в следващите 10-15 години в България ще има една малка група от 10-15 университета, които ще се напълнят с европейски студенти", прогнозира той.

Междувременно стана ясно, че финансовото министерство няма да отпусне поисканите от просветния министър 110 млн. лв. допълнителни средства за образование за 2011 година, съобщи Игнатов.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо
Свлачище на Прохода на Републиката затруднява движението
Дори опитен шофьор, може да пропусне този специфичен звук
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).