Горан Благоев: ДАНС трябва да ни каже - пробита ли е БПЦ откъм руско влияние и на какво ниво

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:50 / 10.11.2023
1449
ДАНС задължително трябва да излезе, независимо дали ще е официално, дали ще е информация, достъпна само на парламента и на определени институция, а пък за обществото да се кажат все пак нещата по-нюансирано, но ДАНС трябва да ни каже пробита ли е Българската православна църква откъм руско влияние и на какво ниво, защото тези опасения са много реални. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Горан Благоев, журналист и историк, след отварянето на Руската църква в София.

"ДАНС са тези, които трябва да си свършат работата. След като ДАНС изгониха руските свещеници, ДАНС трябва да кажат какво е това тяхно влияние в България. Защото нека не забравяме, че един православен руски писател, който от Санкт Петербург се е пренесъл в София, цитира чудовищни неща, които е слушал в Руската църква от страна на Васиан Змеев, а именно - антинатовски проповеди, обвинява го, че едва ли не е корумпирал български митрополити. ДАНС всичкото това трябва да го каже така ли е, не е ли така. Разполага с човек, който го е казал, може да се прочете и на руски, и на български в социалните мрежи. Но така или иначе, има някакви факти, които подлежат на проверка. Надявам се да са проверени", обясни Горан Благоев.

Според него обществото трябва да бъде надлежно информирано какво се случва в Българската православна църква: "Защото виждам, че в момента нещата, по типичен български обичай, се замитат под черджето. Да, Руската църква отвори. Бъдете сигурни, че Българската църква и Светият Синод, и в частност Софийската митрополия изобщо няма да бъдат бдителни какво се случва и как се случва. Самата Руска църква вече си е една затворена общност, в която там си знаят кой какво говори и как говори. Ако случайно нямаме човек, като този православен писател от Санкт Петербург, няма и да знаем какво се случва в Руската църква. Така че нещата наистина не вървят в добра посока и фактът, че българската държава не поставя под въпрос идването на този свещеник (бел. ред. Владимир Тишчук), тъй като неговата биография е достатъчно обезпокоителна, още повече че досега той е служил във Виена – моите уважения, обаче всички знаем, че Виена е европейската столица на всички разузнавания, нали?", обърна внимание журналистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (196):
07.05.2024 Експерт по сигурността предупреди за прониквания на руски агенти
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на двама руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Съдът пусна антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).