ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Германски журналист шокира: Ружа Игнатова е мъртва!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 26.10.2022Коментари (0)3762
© Instagram
"Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена": точно преди 5 години българката Ружа Игнатова изчезва безследно. Междувременно тя е сред най-издирваните лица в света. Къде е Игнатова и кой ѝ помогна да се укрие?

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е българката Ружа Игнатова, която според "Таймс" е в основата на "една от най-големите измами в историята".

Пет години по-късно местонахождението на Игнатова си остава неизвестно. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, според друга живее в Дубай. Германският журналист и документалист Йохан фон Мирбах се отправи по следите на "криптокралицата".

Премиерата на неговия филм "Cryptoqueen - The OneCoin Scam" беше тази събота в Кьолн, уточнява "Дойче Веле".

"Имаме екслузивни записи на разговори с нейния любовник", казва Мирбах. "Говорих с нейната най-добра приятелка - Асдис Ран. Говорихме с Дънкин Артър, който работи за нея в Лондон, както и с Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, който я е снабдявал с информация", допълва той.

"Винаги е искала да бъде различна"

"И аз идвам от Шварцвалд. Израснал съм на 10 километра от нея", отговаря Мирбах на въпроса какво е привлякло вниманието му към Игнатова. В началото на 1990-те нейното семейство се премества от България в германския град Шрамберг. "През 1990-те беше времето на грънджа", казва Мирбах. Но Ружа не обича скъсаните дънки и рошавите коси. Вместо това ходи на училище с рокли и с червило.

"Винаги се е държала различно и е искала да бъде различна. Тя е много интелигентна. Пристигнала е в Германия на 10-годишна възраст, научила е езика, издържала е матурата с отлични оценки и е продължила успешно образованието си", разказва журналистът.

Игнатова следва в Германия и Великобритания, завършва право, а впоследствие работи и в консултантската фирма McKinsey & Company. Нейната личност и биографията ѝ са една от причините за бързия успех на OneCoin, смята Мирбах. 

Връзките на Игнатова в България

Ружа Игнатова поддържа добри контакти и в България, където е централата на OneCoin. "Те имат офис в София. Но не рекламират OneCoin в България. Българите, които са жертви, са много малко - основно хора, които са инвестирали в чужбина. Никой не се е оплакал, съответно не е предизвиквало и медиен интерес", обяснява Мирбах.

"Игнатова е била предупредена"

Контактите на Игнатова в България вероятно са в основата и на успешното ѝ бягство от страната през 2017 година. "Преди да избяга от България, Ружа е била предупредена", убеден е Мирбах. Преди дни БиБиСи потвърди, че разполага с данни от Европол, които свидетелстват, че Игнатова е била информирана, че ще бъде арестувана.

Франк Шнайдер, бивш ръководител на тайните служби на Люксембург, е работил навремето с Игнатова. Пред британската медия той казва: "Когато българите участваха в определени срещи на Европол, тя се нуждаеше само от часове, за да получи пълната информация и протоколите за това, което е било казано на тези срещи (…) Мога само да заключа, че това идваше от кръговете, в които тя беше - и от връзките, които имаше чрез различни влиятелни личности".

Къде е Ружа Игнатова сега?

Пет години по-късно редица институции и журналисти продължават да се опитват да намерят Ружа Игнатова. Къде е тя? "Ако знаех, щях да спечеля Пулицър", казва през смях Йохан фон Мирбах. Но според него две от версиите звучат най-достоверно.

"Мнозина смятат, че е мъртва. Защото някои хора се опасяват, че тя знае твърде много. Ружа има толкова контакти в България, че ако бъде разпитана от ФБР, може да каже много", казва Мирбах. Пак пред БиБиСи Франк Шнайдер, бившият ръководител на люксембургските служби, който е съветвал Ружа Игнатова, разказва за последната комуникация помежду им. Според Шнайдер Игнатова му се е обадила от Атина и му е казала, че ще лети за Солун, а оттам ще се върне обратно в България. Краят на комуникацията между двамата, твърди той, е съобщение от Ружа Игнатова, че се е прибрала и че всичко е наред. Съобщението е на английски, въпреки че Шнайдер и Игнатова винаги са си говорили на немски.

Тази хипотеза (че Ружа Игнатова е мъртва - б.а.) се разглежда много сериозно, но фактът, че през лятото на 2022 година ФБР я добави в списъка с най-издирваните лица, означава, че според американските служби тя е жива.

"Някои хора казват, че от Атина се е върнала обратно в България, откъдето пък е заминала за Дубай", обяснява Мирбах. "Няма доказателства, само отделни улики." През годините Игнатова е инвестирала милиони в недвижимо имущество в Обединените арабски емирства. 

Схемата работи и днес

И макар да не е ясно къде е "криптокралицата" и дали изобщо е жива, създадената от нея схема продължава да функционира. 

"Най-стряскащото е, че тази измама продължава толкова дълго", казва Йохан фон Мирбах. "Включително и днес, макар и в по-малки мащаби. Съвсем наскоро те имаха голяма конференция в Кито."

И докато мнозина, включително братът на Ружа - Константин, междувременно бяха изправени пред съда, голяма част от участниците в измамата все още са на свобода. "Толкова трудно е за властите да разследват и осъдят хората, свързани с OneCoin. Особено продавачите, тъй като трябва да се докаже, че са знаели, че това е измама", обяснява Мирбах и допълни: "Това са мултимилионери, които всяка вечер продължават да плащат десетки хиляди за шампанско с парите на жертвите."

Накратко: използвайки ентусиазма около Bitcoin, образованието и интелекта си, своите контакти Ружа Игнатова успява да открадне милиарди и да изплете една схема, която ще остане в историята. Но как? Йохан фон Мирбах го обобщава така: "Хората предпочитат да повярват на една красива лъжа, отколкото на грозната истина".

Дали за тази лъжа "криптокралицата" е заплатила с живота си - може и никога да не го узнаем.


Още по темата: общо новини по темата: 44
10.04.2024 »
17.03.2024 »
08.03.2024 »
16.01.2024 »
01.10.2023 »
24.09.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: