Генерал Мутафчийски с емоционални думи за вярата и българската армия

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
08:49 / 26.12.2023
1918
Църквата винаги е имала място при военните. И сега повечето армии имат свои свещеници в контингентите, облечени във военни униформи. Имах щастието да се срещна с такива хора в Афганистан, където свещеникът беше една от най-популярните личности в испанската база. С него можеше да се разговаря на всякакви теми, беше и като психотерапевт и наставник за войниците. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия пред NOVA.

В българската история в армията винаги е имало свещеници, но сега дори и не се предвиждат такива, поясни лекарят.

Ген. Мутафчийски разказа, че е имал среща с митрополит Поликарп, който е упълномощен от Светия синод да отговаря за армията. Целта на разговора е била да се поеме инициатива за възстановяване на духовенството в църквата, поясни професорът.

Ген. Мутафчийски каза, че "вярата дава друг мироглед, тя помага човека да съхрани своята човечност“. Той поясни, че точно поради тази причина свещеничеството има място в армията. Проф. Мутафчийски допълни, че когато човек е в стрес винаги има нужда от духовен водач.

Професорът разказа за атентата в Кербала, в който загинаха 6 български военнослужещи, а близо 60 бяха ранени. Той отива на терен веднага след трагичния случай, за да помогне на пострадалите да бъдат евакуирани. Лекарят сподели, че тогава е разбрал, че в България няма достатъчно добри познания за взривната травма и поради тази причина започва да пише и първата си дисертация. Той напомни и за атентата в Сарафово. "Трябва да бъдем готови с отговора на подобни предизвикателства“, заяви Мутафчийски.

"Професията военен лекар е изпълнена с много предизвикателства, особено при мисии зад граница и в смутни държави като Афганистан, Мали, Ирак. Там винаги може да се наложи военният лекар да бъде и боец и медик. Изисква се хладнокръвие, добра подготовка, бърза реакция, за да може да бъдеш полезен“, разказа ръководителят на ВМА.

Той обясни, че такава тежка мисия е била тази в Мали, която е била планувана за шест месеца, но е продължила 10 години. Мутафчийски допълни, че 133 медицински лица са били в страната по време на мисията. В Афганистан българският контингент е бил 10 години неотменна част от испанската военнополева болница. Проф. Мутафчийски посочи, че тези мисии са безценен опит за българските офицери.

"Всеки, който стъпва в българската армия знае, че има три мисии. Едната е да защитава отечеството. Другата е да помага на населението при бедствия и аварии. Третата мисия е тази зад граница. Тук не става дума за печалбарство“, заяви той.

На въпроса дали българите сме научили уроците си от пандемията от COVID-19 и атентата в Сарафово той каза, че трудно би могъл да даде еднозначен отговор. "По отношение на ВМА си научихме уроците. Затова обновяваме инфекциозните болници в Сливен и София“, каза той. Генералът допълни, че в национален мащаб уроците по-скоро не са научени. "Дали научихме уроците си от атентата в Сарафово щях да кажа "да“, ако бях видял в учебниците да се преподава какво означава поражение от терористичен акт и как трябва да се действа. Това не го виждам“, заяви той. "Във ВМА и в Медицинския университет във Варна правим такива обучения, допълни Мутафчийски. Лекарят каза, че съзнателно се бяга от темата и по двата случай, но военните медици се готвят и за най-лошото, което може да се случи. Той смята, че трябва да има повече активност от страна на държавата.

"ВМА е модел за определени направления в здравната реформа. Например, създаването на тренинг-центъра, който имитира бойни условия можем да бъдем полезни на всички. Обучили сме над 500 души, от които 230 са бойни санитари, 18 парамедици, а всички останали са цивилни - свързани с военно разузнаване, със службата за защита на свидетели, с Академията на МВР и др.“, поясни Мутафчийски.

Генералът заяви, че ВМА няма дългове от 1 януари 2018 година. "Нямаме нито просрочени, нито текущи, нито към банки“, допълни той. Лекарят каза, че поддържат и дейности, които не са свързани с печалба. "ВМА включва седем болници. Те са част от въоръжените сили“, обясни той.

"В резултат на тристранен договор между Военноморското училище във Варна, Медицинския университет – Варна и ВМА се стартира програма за обучение на военни лекари и военномедицински сестри. По тази програма имаме вече 113 действащи курсанти и 17 завършили лейтенанти. Първият випуск завърши тази година. Това е програма, която трябва да даде добър резултат с наваксването на кадри през 2032 г.“, разказа проф. Мутафчийски. Той посочи, че трябва да се залага на устойчиви, дългосрочни проекти. "Когато говоря с курсантите, никога не сме говорили за това колко пари ще взимат. Говорим за тяхната възможност да се образоват изцяло на наша издръжка. Даваме им ясен, кариерен път като офицери. Какво следва в развитието им като лекари. Даваме им ясна визия какво следва в академичното им развитие. Това е главната мотивация. Те виждат как се обновява ВМА“, разказа проф. Мутафчийски.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо
Свлачище на Прохода на Републиката затруднява движението
Дори опитен шофьор, може да пропусне този специфичен звук
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).