Гейовете искат да бъдат описани в учебниците

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:45 / 09.05.2008
1885
Българската гей организация "Джемини" е открила прояви на дискриминация в учебните програми от 9-и до 12-и клас, съобщи вчера изпълнителният й директор Аксиния Генчева. В учебниците се говори само за семейства от мъж и жена, никъде не се обяснява за хората с различна ориентация, а по този начин се дискриминират хомосексуалистите, смятат от "Джемини". Според нея не е редно да се споменава, че семействата са само разнополовите двойки. Неравнопоставеност в учебниците има и по отношение на хората с увреждания и ромите. Единствената етническа група, за която се говори в учебниците, са турците, обясни Генчева. Проучването на "Джемини" е обхванало 15 средни училища и професионални гимназии в три града на страната - София, Пловдив и Варна.

В същото време почти във всеки клас има по един ученик, който е настроен крайно националистически и e склонен към насилие спрямо хомосексуалните или малцинствените групи, обясни Генчева. Училищата пък масово не осигуряват достъпна среда за децата с увреждания, показват още данните от проучването. Имало дори случай, когато директорът не знае колко деца с увреждания учат в неговото учебно заведение.

Резултатите от изследването ще бъдат представени на Международния ден срещу хомофобията - 17 май. Изводите от него пък ще бъдат изпратени на просветното ведомство с искане за промяна в учебния материал. Министерството на образованието твърди, че няма дискриминация в българското училище, а в същото време срещу МОН има заведени три дела за дискриминация, обясни Генчева. Проучването ще бъде изпратено и на комисията за защита от дискриминация (КЗД), която пък има идея за създаване на работна група по проблема на дискриминацията в учебниците. Работната група от своя страна ще реши дали ще бъде направен мониторинг на учебната програма. От сдружението за личностна алтернатива пък смятат, че студентите също са дискриминирани. Най-често неравнопоставеност има в обявите за работа, които поставят конкретни изисквания за наемане на работа като "търся юрист, завършил "Софийския университет".

Източник: в. "Новинар"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Бойко Борисов: Изобщо не се глася за премиер
Това ни чака в близките дни
Репортер от "На кафе" бе заловена да шофира в нетрезво състояние
Делян Пеевски, председател на ДПС, посети Търговище
Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).