Габриел потвърди, всички българи на борда на кораба "Руен" са били освободени

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
20:36 / 16.03.2024
4401
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел потвърди, че седемте български моряци, които бяха пленени на кораба "Руен" са били освободени. Новината бе съобщена от пресцентъра на Външно министерство. 

Припомняме, че малко по-рано днес The Times of India съобщи, че индийските ВМС са провели успешна операция по спасяването на целия екипаж на кораба. 

"Днес, 16 март т.г., с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен.

Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България", пише в позицията, разпространена от МВнР.

От Външно припомнят, че корабът "Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

"Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж", заявява Габриел.

Външният ни министър съобщава, че днес в МВнР е бил повикан и индийският посланик у нас, към когото е била отправена молба за съдействие за предприемането на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа.

От Външно министерство изказват своите благодарности на индийските власти за тяхното съдействие в процеса по освобождаване на българските моряци.

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
26.03.2024 Петима моряци от кораба "Руен" се прибраха в България
17.03.2024 Румен Радев благодари на Индия за спасяването на българските моряци
17.03.2024 Проф. Чуков с ключово разкритие за освобождаването на българските моряци от сомалийските пирати
17.03.2024 Българските моряци от кораба "Руен" си идват
16.03.2024 Мария Габриел: Българските моряци са в добро здраве, полагаме усилия за тяхното завръщане у нас
16.03.2024 Индийският флот прихвана сомалийските пирати на българския кораб
Още новини от Национални новини:
Първа снимка на зверската катастрофа край Стара Загора, която взе...
2 198 лева е средната заплата за първото тримесечие
Експерт: В България се злоупотребява с налагането на дисциплинарн...
След случка пред "Кауфланд": Учителка върна вярата в доброто у хо...
Почина известна журналистка, работила 40 години за БНТ
Мъж загина, а друг пострада при тежка катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).