ГБИТК: COVID-19 и войната в Украйна продължават да пораждат сътресения в икономиката

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:08 / 24.03.2023
1205
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) излезе с позиция относно липсата на кадри в България. Камарата е част от международната мрежа на германските външнотърговски камари (AHK). Германските външнотърговски камари са създадени в тези страни по света, които са от интерес за германската икономика. Една от основните цели на всяка AHK е да представлява и защитава икономическите интереси на своите членове.

За ГБИТК е важно да подкрепя нейните фирми членове, които се стремят към укрепване и развитие на българската икономика, към задълбочаване на германо-българските икономически отношения и към стимулиране на положителни процеси на промяна с цел формиране на устойчиво бъдеще, съобщават от ГБИТК.

Икономиката и обществото са в процес на трансформация, която е безпрецедентна по своя обхват. Технологичното развитие напредва по-бързо от всякога, работната среда се променя и става все по-динамична и все по-дигитална. България има демографски проблем, населението й е застаряващо и намалява. В резултат на тези процеси съществува недостиг на работна ръка. Освен това изискванията към професионалните профили стават все по-прецизни и по-детайлни, а образователната система не може да отговори толкова бързо на новата действителност. Големите промишлени отрасли са повлияни от промените в областта на околната среда, на енергетиката и на климата. В допълнение към всички тези предизвикателства последиците от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна продължават да пораждат допълнителни сътресения в икономическите и социалните процеси.

Българският бизнес ежедневно се среща и се опитва се справя с тези предизвикателства. За да могат да продължат да развиват успешно своята дейност, компаниите трябва да разработват постоянно целенасочени мерки за преодоляване на възникващите проблеми.

Германската икономика в България се ангажира с развитието на потенциала на работната сила и затвърждаване имиджа на страната като конкурентоспособно място за правене на бизнес в съответствие с насоките, заложени в Стратегията на ГБИТК за периода 2022-2024 г. Тя създава привлекателни рамкови условия в България - от кариерното ориентиране през обучение до интеграцията на специалисти и таланти. Нашата обща цел е да развиваме България като модерно и перспективно място за работа, живот и бизнес. За целта е необходимо да повишим привлекателността на дуалното образование, да допринесем за реформиране на висшето образование, за модернизиране на трудовото законодателство и за оптимизиране на административните процеси в България.

От гледна точка на развитието на българската икономика най-неотложните мерки са свързани преди всичко с осигуряването на квалифицирани специалисти за бизнеса, за дигиталната трансформация и за климатичните промени с цел адаптиране на образователния сектор към нуждите на българската икономика, както и намаляването на бюрокрацията. В тези области са необходими бързи решения и от страна на държавата, и от страна на компаниите, за да може България да се позиционира и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще.

Във връзка с липсата на кадри в България Управителният съвет на ГБИТК реши Камарата да подготви и осъществи различни инициативи през 2023-2024 г., които да са посветени на фокус темата: "Специалисти и таланти за благосъстояние и растеж“. За целта е създаден Мастър план за 2023 г., с който ГБИТК се ангажира да работи последователно и целенасочено по тази важна за България тема.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).