Евростат: Трима от четирима българи могат да си позволят купуването на лична кола

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:47 / 13.03.2016
5934
Трима от четирима българи могат да си позволят да си купят лична кола. Това показват данни от изследване на европейската статистическа служба Евростат.

През последните десет години броят на хората, за които няма проблем да извадят пари за автомобил непрекъснато расте. Ако през 2006 г. близо 40% от българите не са можели да си купят лично превозно средство, то през 2014 г., откогато са последните данни, на това дередже са едва 24,3 на сто от сънародниците ни.

Статистическото изследване потвърждава непрекъснато нарастващия трафик по шосетата и особено в големите градове. У нас, отново според Евростат на 1000 души се падат 400 коли, при общ брой на регистрираните автомобили от 3,8 млн. броя. Преобладаващата част от личните коли обаче са втора ръка.

Въпреки че България традиционно оглавява негативните класации, свързани с доходите, в тази конкретно се оказваме в далеч по-завидно положение от други европейски държави. В съседна Румъния например 37 на сто от хората не могат да си купят кола. Около нашия процент се движат Унгария и Латвия. С близък до нашия процент е съседна Турция, която също присъства в изследването, макар и да не е член на ЕС.

Изненадващо, в Кипър се оказва, че 98,3% от хората могат да си купят кола. Това е и най-ниският процент в целия ЕС Люксембург, Швеция и Италия са под 3 процента, а Германия - 7 на сто.

Пак според същото изследване се оказва, че всеки десети пере на ръка, защото не може да си купи перална машина. И тук обаче имаме чувствително подобрение, защото през 2006 г. 25% от хората не са можели да си позволят да си купят пералня. С по-висок процент - 11 на сто са само румънците. За Латвия той е малко над 4%, а за всички останали страни-членки е под процент и половина.

Въпреки усещането, че всички у нас вече имат компютър, данните на Евростат всъщност показват, че 17,4% от българите все още не могат да си позволят такова устройство. Само Румъния е преди нас с близо 20%. В развитите европейски държави под 5 на сто от хората не могат да извадят пари за компютър. Ако продължим да наваксваме със същия темп, както досега, много скоро обаче можем да се окажем близо до тяхното ниво. От 2006 г. насам процентът на притежаващите компютър у нас е скочил от 53% на 83 на сто.

Източник: "Монитор"


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Уникална рецепта за вкусно агнешко за Гергьовден
Ако имате неразположение днес и утре - връхлитат ни силни магнитн...
Традиции и забрани на Гергьовден
Военният министър с информация за изтребителите Ф-16 в България
Какво да правим срещу силен махмурлук?
Делян Пеевски с обръщение за 6 май


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).