ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Европейският център за транспортни политики иска оставките на пътните шефове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 20.06.2021Коментари (0)2225
©
Европейския център за транспортни политики представи своята позиция с настояване на оставки в АПИ. 

"Очакванията на Европейския център за транспортни политики, че новите ръководства на Агенция "Пътна инфраструктура" и на принципала Министерство на регионалното развитие и благоустройството са експертни и активно ангажирани и с обезпечаване на безопасността на пътищата бяха опровергани преди дни. И това ни провокира да поискаме оставки.

Европейският център за транспортни политики е неправителствена организация, в чийто състав влизат експерти, ангажирани в различни сектори от сферата на транспорта. Досега сдружението е извършило десетки професионални инпекции по пътищата на България с единствена цел подобряване на безопасността на движението и в нито един от тези случаи не я е застрашило!

Агенция "Пътна инфраструктура" обаче се опита да внуши, че се е случило именно това при изследването на ЕЦТП за качеството на новоположената маркировка в новоремонтирания участък на АМ "Тракия" между 160-я и 180-я километър. И го направи вместо да вземе отношение по проблема, за който сигнализираме от месец насам, и още по-нелепо - чак сега, във връзка с репортажа на BTV по темата (https://btvnovinite.bg/bulgaria/eksperti-markirovkata-po-novija-uchastak-ot-trakija-kraj-stara-zagora-e-opasna.html) обяви, че тепърва ще извърши собствено измерване на качеството на маркировката.

Това поведение, както и опитите за внушение, че изследванията на ЕЦТП са "нелигитимни", показват няколко неща - нежелание за реално действие, въпреки задълженията и правомощията; неглижиране на проблеми, касаещи живота и здравето на гражданите на Република България, дори и когато за тях е сигнализирано; опит да се ограничи правото на неправителствения сектор да извършва независими проверки на състоянието на пътната инфраструктура.

Оправданието, че този ремонт е извършен при предходно ръководство и настоящото не носи отговорност, няма да направи пътя по-безопасен. Не може да бъде и застраховка за удобно бездействие.

Чудим се тогава защо АПИ публично оповести, че се влагат некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали в ремонта на автомагистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Нова Загора. И питаме: Какво е предприето по този повод.

Не сме спирали и няма да спрем да правим инспекции на участъци, за които сме сигнализирани за проблем, сами сме установили такъв, или е настъпило поредното пътно-транспортно произшествие, показващо, че има дефицит в инфрактруктурата. Например, след последната ни инспекция - на мястото на тежката катастрофа с петима загинали край село Микре, на база професионална експертиза направихме констатации и излязохме с препоръки. Материалите бяха изпратени на АПИ, но и до днес те не са разгледани. Впрочем, поканихме АПИ заедно да извършим инспекцията. Отговор нямаше.

Ние от ЕЦТП настояваме за незабавна подмяна на маркировката на АМ "Тракия" гаранционно от фирмата-изпълнител. Настояваме и за оставка на председателя на АПИ и на ресорния зам. министър, отговарящ за агенцията заради това, че в рамките на месец не предприемат нищо по темата, респективно за гарантиране на безопасността на преминаващите. Припомняме, че задължение на всяка държавна институция е да работи в полза да обществото и да гарантира опазването живота и здравето на населението", пишат от центъра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: