Европейската комисия зове: Приемете Истанбулската конвенция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
11:34 / 13.03.2018
4045
Евродепутатите призоваха 11-те държави-членки от ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да я одобрят, информират от Европейския парламент. 

Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.

"Трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем насилието срещу жените и да подкрепим жертвите. Ратификацията на конвенцията от страните в ЕС е важна стъпка и важен сигнал за всички жертви, че Евросъюзът се отнася сериозно към тях и действа за прекратяване на насилието", коментира зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип.

Голямо мнозинство от евродепутатите изрази съжаление, че тези държави не гледат на конвенцията като на най-доброто възможно средство за борба с насилието над жените. Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението "социален пол", използвано в конвенцията. Те призоваха ЕК и Съвета на ЕС да предприемат мерки за бързата ратификация на документа.

Някои евродепутати се противопоставиха и заявиха, че определението представлява идеологическа обремененост. Те посочиха, че ЕС няма компетенции по такива въпроси и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество.

ЕК отбеляза, че целта на конвенцията е предотвратяването на насилието над жените без никакви други скрити идеи.

Истанбулската конвенция, най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г. 

Според Европейската комисия, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена. 

Източник: Нова тв

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).