Ето ги красивите българки сурвакари, които гонят духовете според обичая

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:59 / 14.01.2023
4831
Днес по стар стил на много места в страната се отбелязва Сурва. В тридесетина села (Драгичево, Бела Вода, Батановци, Ковачевци, Елов дол, Гигинци, Габров дол, Ярджиловци, Кралев дол и т.н.) сурвакарската игра започва след заник слънце на 13-ти Януари. Продължава през цялата нощ и завършва в ранния следобяд на 14-ти, практически без прекъсване почти 24 часа! 

Местни общности в Пернишко наричат популярния празник - Сурова.

Елементът е вписан в списъка на ЮНЕСКО именно като "Сурова". Това название помага да се разграничи народният празник от градския фестивал "Сурва".

Фестивалът е част от градската култура, а "Сурова“ е хилядолетен обичай, запазен до наши дни от локалните общности, носители на елемента. Именно народният празник е вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО, а не градският фестивал, който е много по-ново събитие.

Народният празник Сурова в Пернишко се изпълнява по традиция всяка година на 13 и 14 януари - Нова година по стар стил. За местните общности днес Сурова е най-обичаният празник. Основното ядро на елемента е маскарадната обредност, чрез която поколения наред се осъществява позитивен преход от старата към новата година. Преките изпълнители на тази старинна и жива до днес новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които през тези дни играят и обхождат селищата.

Деси Зонева е запечала красотата на българките сурвакари на снимки, които е публикувала във фейсбук.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).