ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емил Радев алармира в ЕП за риск от мигрантски натиск на българо-гръцката граница
Автор: Пламена Николова 09:53 / 12.03.2020Коментари (1)2802
©
Риск от нахлуване на нелегални мигранти има и на българо-гръцката граница, която е само на 30 км от границата между Гърция и Турция. Това алармира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в рамките на разискванията в Европейския парламент относно ситуацията с мигрантите и общия отговор на ЕС за сигурността на външните граници. 

Пленарната сесия се проведе извънредно в белгийската столица и беше съкратена заради предприетите мерки за овладяване на епидемията от коронавирус, като в дневния ред  намериха място само най-неотложните  теми. 

"Приветствам отпуснатата финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с кризата, но призовавам ЕК да обърне внимание и на трудностите, пред които е изправена България предвид рисковата ситуация“, заяви българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

"Макар че сега фокусът е върху Гърция, България също дели обща външна граница с Турция, която и преди се е използвала като маршрут към западните страни“, припомни Радев. Той допълни, че към този момент близо 35 000 души са на прага на Европа, като сред тях има и много деца, повечето от които без придружители.

Емил Радев апелира за "незабавно преразглеждане на Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището“, изтъквайки, че "ЕС е отговорен партньор, придържащ се стриктно към поетите ангажименти“. 

Българският евродепутат изрази надежда, че Турция също ще се прояви като отговорен партньор и "ще продължи да изпълнява своята част от споразумението с ЕС, без да извива ръце“. 

"Вярвам, че сега е моментът да покажем солидарността си и да предприемем всички необходими действия в краткосрочен и в дългосрочен план, за да постигнем нова амбициозна политика за миграцията, отговаряща на днешните предизвикателства“, категоричен бе Радев. 

В своето изказване комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон също обърна внимание на необходимостта от обща европейска система за убежище. Според нея, въпреки че ЕС е по-добре подготвен за овладяване на бежанска вълна спрямо 2015 г., все още липсват основни инструменти на европейско ниво за абсолютна готовност при следваща такава криза. "Това, което ни липсва, е обща европейска система за убежище и миграция. Това е съществен проблем. Работя по него, откакто заех тази длъжност“, добави комисар Йохансон. Тя поясни, че в момента се води диалог с всички държави-членки, за да бъде намерен компромис, и се готвят предложения, които могат да бъдат представени след Великден.

Само преди дни, непосредствено след мигрантската криза на гръцко-турската граница, Емил Радев изпрати въпрос до Европейската комисия с искане за писмен отговор. Той попита дали се предвижда отпускането на финансова помощ за България, която пази външната граница на ЕС. Настоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск, евродепутатът отправи въпрос и дали се предвижда за страната ни предоставянето на друга помощ - техническа, експертна, хуманитарна.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.03.2020 г.
0
 
 
България и Гърция в момента имат страшен "коз".Благодарение на вируса COVID-19,могат да обявят пандемия.В този случай се затварят границите с цел защита на населението от разпространяване на епидемията.Слагат се предупредителни табели и всякакво нерегламентирано нахлуване на територията на България се елиминира на място.Тогава (бежанците)ще се върнат сами по родните си места.Вторият положителен ефект ще бъде,че Ердоган ще седне на мястото си след като бъде блокиран целият износ на стоки за EU.Тогава да видим кой на кого ще извива ръцете.В конституцшията е записано,че държавата е длъжна да защити своята идентичност,здравето и живота на своето население.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: