ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Емил Радев: С нови правила и инвестиции ЕС подкрепя развитието на цифровите технологии
Автор: Пламена Николова 14:46 / 07.04.2022Коментари (0)1408
©
С нови правила и инвестиции ЕС има амбицията да поеме лидерска роля в развитието на цифровите технологии, които са безапелационен трансформатор на общества и култури по целия свят. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП на провелата се във Варна конференция: "Български гласове за Европа: Култура". Събитието, организирано от БТА с подкрепата на Европейския парламент, беше официално открито от генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. Сред участниците бяха кметът на морската столица Иван Портних, представители на Областния информационен център, на културни и образователни институции.

"Според прогнози на експерти 85% от работните места, които ще бъдат факт през 2030 г., към днешна дата все още не съществуват. Самият творчески процес вече не е поле, запазено само за хората, защото изкуственият интелект има потенциал да бъде едновременно и създател, и предмет на изкуство", изтъкна българският евродепутат. Той обаче изрази увереност, че модерните технологии няма да изместят художниците, музикантите и другите творци и те ще запазят своите професии. По думите му различната скорост, с която технологичните промени навлизат в разнообразните направления на културата и изкуството, е въпрос на инвестиции, на кадрови потенциал, но и на слабости в нормативната рамка.

Евродепутатът запозна участниците във форума с предложените от Европейската комисия нови правила и действия за високи постижения и доверие в изкуствения интелект. "На фона на безспорното лидерство на Китай и САЩ в тази сфера Европа е длъжна да укрепи цифровия си суверинитет, да следва свои, а не чужди стандарти относно данните, технологиите, инфраструктурата", убеден е Емил Радев. Той обясни, че инициираните общоевропейски базови правила по отношение на системите с изкуствен интелект се основават на риска. Те предвиждат забрана за системите и приложенията при неприемлив риск, който застрашава безопасността, поминъка и правата на хората, както и строги задължения при внедряването на високорискови технологии, каквито се използват в критични инфраструктури или могат да изложат на опасност живота и здравето на гражданите.

Сред високорисковите системи, които будят сериозни притеснения, евродепутатът открои тези за биометрична идентификация от разстояние. "Използването им в реално време на публично достъпни места за целите на правоприлагането по правило е забранено. Изключения се допускат единствено след разрешение от съдебен или друг независим орган и то при определени ограничения във времето, пространството и претърсваните бази данни", подчерта Емил Радев.

Като пример за системи с изкуствен интелект, които са с ограничен риск, той посочи чатботовете. Според новите правила техните потребители трябва задължително да бъдат наясно, че взаимодействат с машина, а не с човек. Технологии като видеоигрите или различни филтри за спам пък се приемат за безопасни за гражданите и се класифицират сред системите с минимален риск, които могат да се използват свободно.

"Комисията предлага надзорът относно спазването на новите правила да се упражнява от националните компетентни органи, но се предвижда и създаването на Европейски съвет по изкуствен интелект, който да улеснява ефективното прилагане на регламента и обмена на добри практики между държавите-членки", информира още Емил Радев и допълни, че очаква промените да бъдат гласувани от Европейския парламент през есента.

Като ключов елемент от стратегията на ЕК бяха посочени и инвестициите за развитието на системите с изкуствен интелект в различните сфери на обществения живот. "1 млрд. евро годишно са заделени чрез програмите "Цифрова Европа“ и "Хоризонт Европа“. Планира се с допълнителни средства от частния сектор и държавите-членки да се постигане годишен обем на инвестициите в размер на 20 млрд. евро през идните 10 години", отчете евродепутатът. Той припомни, че Механизмът за възстановяване и устойчивост осигурява за развитие на цифровите технологии 134 млрд. евро. "Чрез пълната мобилизация на ресурси, научноизследователски и иновационен капацитет Европа се стреми да заеме водеща роля в разработването на надежден изкуствен интелект", заяви още Емил Радев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: