Електронното здравно досие ще следи облъчванията при рентгенови изследвания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:37 / 20.09.2015
1642
Работна група на Министерството на здравеопазването подготвя промяна, според която електронното здравно досие ще съдържа информация за дозите облъчвания на всеки от нас. Това съобщи за БНР заместник-здравният министър доктор Адам Персенски и поясни, че промяната се налага, защото вече 10 години не се прилага наредбата за защита на хората при медицинско облъчване.

Наредба 30 на Министерство на здравеопазването от 2005 година не работи в частта всеки от нас да има радиационно-диагностичен паспорт, който да е част от Здравноосигурителната книжка, поясни доцент Жана Джунова от Националния център по радиобиология и радиационна защита:

"Въпросът е, когато ние прилагаме дадена процедура, лекарят, който я назначава и реализира, винаги да мисли и в термините "радиационна защита".

При медицинското облъчване това се постига с обосноваване на всяка процедура, която включва йонизиращи лъчения и чрез оптимизация на самата процедура, а за това има медицински стандарти. В повечето болници се спазват процедурите, но те не са унифицирани за всички болници."

Заместник-здравният министър заяви, че данните за облъчванията на всеки от нас, ще се включат в електронното ни здравно досие:

"Изготвили сме една работна група, която ще зададе всички начини, по които изследванията, на които са подлагани българските пациенти, да бъдат вписвани в електронен вариант в досието на пациента, така че излишно е създаването на книжка, която 10 години не е могла да бъде създадена."

"Опасността идва от това, че на много от нашите пациенти се налагат многократни рентгенови изследвания, а комутативното въздействие на рентгеновите лъчи наистина може да бъде опасно", подчерта още доктор Перценски.

Основният проблем на облъчване на населението е главно от диагностични процедури и затова трябва да има контрол колко облъчвания са ни правени през целия живот, поясни още доцент Джунова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).