Експерти: Всеки десети на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:03 / 07.03.2023
1476
Всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си". Това каза пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център", добави социологът.

Панайотов подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите хора:

"Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ".

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество - никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).