Експерти: Има недостиг на банани, цената им за Коледа може да стигне 5 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
17:06 / 27.10.2019
4532
Цената на килограм банани може да нарастне чувствително и около Коледа килограмът да доближи 5 лева. Това страховито прогнозират експерти от хранителната индустрия. Причината е, че в световен мащаб плодовете са атакувани от унищожителна плесен, която на този етап не може да бъде спряна, и продукцията на банани драстично намалява. Реколтата сега е с над 28% по-малка от предвиденото, пише lupa.bg.

Болестта е най-широко разпространена в Латинска Америка, която е най-мащабният износител на жълтите плодове за целия свят. Заради плесента през последните месеци доставките на банани значително намаляват и тежкото положение вероятно ще засегне и България от средата на ноември. У нас консумацията на банани е най-голяма около коледните и новогодишните празници и логично тогава търсенето е най-сериозно. Очаква се обаче след ноември цената на плодовете да се покачи сериозно поради сериозния дефицит.

Плесента поразява бананите от вида кавендиш - 99% от продукцията по света е именно от този вид, като износът му се оценява на 13 милиарда долара годишно. Това е и най-популярният сорт. Болестта се пренася чрез малки части почва и може да залепне за гумите на камионите, фермерското оборудване и обувките на работниците. Трудно може да бъде ограничена, а и в плантациите в Латинска Америка не се полагат достатъчно усилия за нейното ограничаване.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).