Експерт от БАБХ: Плодовете се обработват с вещества на восъчна основа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:34 / 07.03.2023
2641
"Подлежат на обработка най-вече цитрусовите култури, които идват от по-далечни разстояния. За да се транспортират по-дълго време, се налага тяхната обработка. Веществата, които се използват за обработка на плодовете, са безопасни. Има европейско законодателство което казва с какво могат да се обработват. Това са най-вече вещества на восъчна основа", обясни пред БНР д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните.

"Плодът изглежда като гланциран", добави още тя.

Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители, консерванти, увери тя.

По думите й контролът е както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.

Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца, заяви д-р Николова.

Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, посочи тя.

"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Депутат предупреди: Предстои сериозна финансова криза!
Утре 30 градуса, но на морето изобщо няма да е топло
Криминален психолог: Много се съмнявам в първоначалната версия за...
Томислав Дончев: България не е готова за либерализацията на тока ...
Спешната помощ по морето остава проблем преди новия летен сезон
Моторист пострада при катастрофа на Подбалканския път


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).