ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Експерт: Всеки, който сваля торент и го съхранява на компютъра си, участва в мрежа за разпространение на пиратско съдържание
Автор: ИА Фокус 10:09 / 03.05.2023Коментари (1)3905
©
Специалният доклад на САЩ, в който се казва, че България влиза в списъка за мониторинг заради нарушаване на интелектуалните права, критикува основно начина, по който се разследват престъпления, свързани с онлайн пиратството. Това каза експертът по киберсигурност Васил Величков в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. 

Той посочи, че онлайн пиратството не е проблем само на България и че Канада също е в този списък.  

Предложенията за промени в Наказателния кодекс и Закона за СРС, с които се очаква страната ни да бъде изключена от списъка на САЩ, според него са странни.

"Ползва се един повод да се въведат още законови възможности за подслушване, като това няма пряка връзка с разследването на онлайн пиратството в ХХІ век. Онлайн пиратството поне от 20 години не използва физически носители като CD и DVD. Това става с проследяване на местоположението на сървърите, които най-вероятно не се намират в България. Не виждам в предложените промени някакви други нововъведения, които да помогнат на хората, които се занимават с разследване на компютърни престъпления, да си свършат по-ефективно работата. Най-притеснителна е възможността за лесно прилагане на СРС дори за случаи, които в никакъв случай не са тежки престъпления“, коментира Васил Величков.  

По думите му от 2009 г. непрекъснато се правят опити за разширяване на обхвата на прилагане на СРС в страната ни без да се подобри прозрачността. "Няма контрол колко често се правят искания за използване на СРС, колко често се разрешават, какъв е ефектът от тях, в колко от случаите те са помогнали разследването или просто масово е разрешено подслушването на телефони“, посочи експертът по киберсигурност.  

Ако има съмнения, че един човек участва в организирана престъпна група, която разпространява пиратско съдър
©
Васил Величков
жание, СРС могат да се приложат без негово знание и съгласие, обясни Величков.

"С тази възможност може много лесно да се злоупотребява в България, тъй като контролът на прилагането на СРС е изключително непрозрачен. Начинът, по който са формулирани тези промени, биха могли да засегнат много българи, дребен бизнес и отделни граждани, стига да бъдат нарочени и обосновано да се предположи, че те участва в разпространението на нелицензирано онлайн съдържание. Някой може да попадне в списъка на подслушвани лица, просто защото има съмнение, че примерно в неговия офис има 10 компютъра с нелицензиран "Уиндоус“, което лесно ще надвиши сумата от 10 000 лева. Всеки, който сваля торент, той го съхранява на компютъра си и след това други потребители взимат части от него от неговия компютър. Така че спокойно може да се каже, че той участва в някаква мрежа за разпространение на пиратско съдържание“, даде пример той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За всяко действие си има причина! Ако се отстрани основната причина, всички действия последващи тази основна причина ще изчезнат! Или значително ще се редуцират! Но кой да разбере това! Политическата класа? За която е ясно чии интереси прокарва. Или Прокуратурата, която по един или друг начин и приглася. Или е от неин интерес състоянието да е такова с оглед на нейния си интерес.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: