Експерт: Ходенето на дискотека сее смърт, в епидемичен взрив сме

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:42 / 15.10.2020
3854
Намираме се във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, съобщи пред БНР д-р Лъчезар Томов, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов. Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.

"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията.

"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт", отсече той.

"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.

"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът и допълни: "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия", коментира още Томов. По думите му РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време.

"В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.

"При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано", подчерта преподавателят и допълни: "Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно".

"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).