Експерт: Бензиностанциите у нас печелят по 12% на литър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
09:30 / 19.01.2016
5007
"Не знам дали във Варна има картел за горивата, или не". Tова заяви за "Здравей, България" по Нова тв говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов дни, след като местна бензиностанция рязко свали цените на бензина и дизела.

"Насърчителен знак е, че фирмите, които се конкурират с въпросната бензиностанция, са приближили цените си до нейните. Ако имаше картел, те щяха да заложат по-ниски цени, за да могат да я изтласкат от пазара", коментира Гаврилов, като допълни, че това не е изолиран случай и подобни бензиностанции има и в София, както и по магистрала "Хемус".

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация на свой ред изтъкна, че и преди Марешки големите вериги са имали различна ценова политика на различни места.

"Според мен това е абсолютно логично. Големите вериги могат да си позволят да заложат една цена на едно място, а друга цена - на друго, и това не е против закона", подчерта той.

"Има борба за локален пазар, която е предизвикана от пазарното поведение на един играч, който ние отказваме да коментираме, защото това си е негова пазарна политика. От поведението на този водач - цените, референдумът, нежеланието да покаже действителните си доставчици, води до извода, че той иска да рекламира целия си бизнес през този евтин пазар. 

При положение, че имаш един голям бизнес и си търговецът на народа, който снабдява с евтини лекарства, можеш да пуснеш един референдум и една бензиностанция, която да събере медийния шум", изтъкна Делчев.

Позовавайки се на председателя на Петролната и газова асоциация, той поясни, че печалбата на литър за бензиностанциите у нас е 12%.

Делчев уточни, че цените на бензина не падат със същото темпо, с което пада петролът, тъй като във всеки литър гориво има малко над 1 лев държавни вземания - акциз и ДДС, които са непроменими: "Има ценова котва, към която ние сме привързани".

Няма в близка прогноза нещо, което да говори за увеличаване цените на горивата, изтъкна той.


Виж коментарите (10)

Още по темата (729):
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата до септември месец
18.04.2024 Ето как да намалим разхода на гориво с няколко трика
05.04.2024 Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата в България
11.03.2024 Цената на бензина скочи нагоре
01.03.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).