Един от най-успешните наши бизнесмени е построил, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:50 / 29.03.2024
52620
Васил Байрактаров, един от най-успелите наши бизнесмени в САЩ, стана един от достойните българи за всичко, което прави за Црънча и за популяризиране на българската култура и образование в Америка. В родното си доспатско село той построи спортен парк за над 1 млн. лева и помага на местното училище. Той беше награден от "24 часа“, а наградата връчи главният редактор на изданието Борислав Зюмбюлев на сестрата на Васил - Руска.

Байрактаров се включи с видеообръщение:

"Америка ме научи да давам обратно на обществото, в което живея. Думите на Джон Кенеди: "Не какво страната ти може да направи за теб, а ти какво може да направиш за страната ти" тълкувам като: "Какво ти може да направиш за града си, за селото си, за парка, за училището, за болния съсед". Казват, че Бог съди за доброто не по количество, а по това дали е от сърце. Аз знам, че моето е.", каза в обръщението си Байрактаров.

"Благодаря, че Васил беше забелязан, защото родното ни място е далеч - на границата с Гърция. Той винаги прави добро, не само за България, но и там, където живее също. Нека доброто да заразява", пожела и сестра му Руска Байрактарова при получаването на наградата.

Васил Байрактаров е емигрант в САЩ, който има голям транспортен и риъл естейт бизнес, базиран в Чикаго. В началото работел като шофьор на тир и постепенно започвал да купува свои камиони. Така придобил голям автопарк със стотици камиони. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти.

Построил е, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго.

През последните 15 години се превърна в един от най-щедрите дарители на българската общност в Чикаго с особен фокус върху образованието и културата.

През годините Васил Байрактаров, беше този, който спонсорираше културните събития на българските училища, даряваше техническото им оборудване, обзавеждане, снабдяваше ги с образователни материали и им помагаше във всичките им нужди.

Той e този, който спонсорира почти всички български събития в Чикаго ориентирани към запазване на българските устои. Генерален спонсор беше на Международните конкурси “Моята гатанка" и “Васил Левски" на Детската телевизия "Аз мога, аз знам", "Малко Българско Училище" и БУЦ"Знание". Негова е и идеята за проекта “Всяко българско дете да има достъп до българско училище", където подпомагаше семейства, които току що са пристигнали в Чикаго или имаха нужда от помощ, за да може и техните деца да посещават българско училище. Години наред Васил Байрактаров правише красива и весела Коледата на децата на Център “Знание", като купуваше подаръци за всички деца. За 12- тия рожден ден на БУЦ"Знание" ни зарадва с ново обзавеждане на стаите на центъра.

В родното си село Црънча той построи спортен парк за над 1 млн. - върху 6 дка земи на неговата фамилия, както и на допълнително закупена от местнитежители. Васил е изградил също игрище за мини футбол, за тенис и волейбол, многофункционална сцена и голям детски парк. Има и чешма с 4 чучура. Дарявал е за училището, гробищния парк и други начинания в родното си село. Паркът се намира на около 400 метра в западния край на селото по посока скалното светилище Скалето. 

От парка се разкрива живописна гледка към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България.

Паркът реално може да се ползва денонощно - поставени са 64 лампи. Дори учениците ще могат да провеждат част от игрите си в учебните програми тук. Училището в Црънча е защитено и в него учат 28 деца, но няма такава добра база, казва кметът Недко Хаджиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата
Изтеглиха номерата на партиите и коалициите за изборите
Автомобил се вряза в мантинелата на автомагистрала "Тракия"
Въвеждат се временни противоепидемични мерки
Важни съвети при гръмотевични бури


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).