ЕП ще обсъжда петиция за незабавно приемане на България в Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
09:10 / 02.07.2023
3935
Петицията за приемането на България в Шенген, внесена от българския Консервативен институт, ще бъде обсъдена на 18 юли в Брюксел, съобщиха инициаторите на петицията.

Секретариатът на Комисията по петициите в Европейския парламент покани авторите да представят документа и да участват в обсъждането. 

Петицията "България трябва да получи равностойно отношение за Шенген“ беше изпратена до Европейския парламент в отговор на отказа на Брюксел да приеме България и Румъния в безвизовото пространство от 1 януари 2023 г. Против присъединяването гласуваха Австрия и Нидерландия. 

Консервативният институт настоява за незабавни действия за приемането на страната в Шенгенското пространство и припомня, че ЕС вече е дал поредица от положителни оценки за готовността на България, последната от които е от 2011 г.  

"Повече от десетилетие по-късно обаче Съветът още не е успял да приеме позиция, която трябваше да бъде просто формалност“, припомнят авторите на петицията и подчертават, че към България се прилага двоен стандарт. 

Прокарването на изкуствени разделителни линии, неаргументираното отлагане на безалтернативни решения, а в определени случай директното потъпкване на основополагащи европейски принципи рушат доверието в Обединена Европа. Това помага особено на руската хибридна война, която съпътства военните й действия в Украйна. От висотата на политическите решения днес зависи бъдещето на съюза.  

Петицията беше първата инициатива на Консервативния институт, основан пред месец. Негов директор е д-р Нено Димов. 

Дискусията за българския документ ще се излъчва чрез стрийминг на Европейския парламент.

Виж коментарите (2)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).