Дянков: Цяла нощ правихме разчети за намиране на 30 млн. лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (22)
15:34 / 01.12.2011
3207
От Финансовото министерство поемаме задачата да намерим тези 30 млн. лв., така че ниските пенсии да се увеличат, както премиерът ни поръча. Това каза пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след срещата на лидерите на синдикатите с ръководството на ПГ на ГЕРБ.

По думите на Дянков - екипът му са правили цяла нощ разчети - "дали имаме допълнителни начини в приходната част на бюджета да покрием разликата от 30 млн. лв. която ще се получи. Смятаме, че сме намерили такива източници и можем да кажем, че започваме с това плавно увеличение още след месец от януари 2012 г., но си оставаме на мнението и това е вече в комисията - от 1 юли 2012 г. ниските пенсии да се увеличат.

"Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това решение, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа. Сега трябва да се направи тази реформа. Да не отлагаме, както са отлагали предишните поне 3 правителства, защото положението в Европа е тежко и демографската криза в цяла Европа налага. Първоначалното предложение беше точно тази идея - по 4 месеца, не от 2021 г., както беше досега, а от януари месец 2012 г. да започне това увеличаване", подчерта той.

"Тогава, на първата ни среща в Изпълнителна комисия премиерът каза: "Аз искам да почнем с една година", защото сметките показваха, че ако почнем 4 - 4 - 4 плавно, в 2012 г. няма да имаме достатъчно ресурс да увеличим ниските пенсии. Той поръча нов анализ - как можем да увеличим ниските пенсии от 136 на 145 лв. Този анализ показа, че трябва ударно в първата година да започнем с 1 година и след това плавно", припомни министър Дянков.

"Продължаваме да работим и по темата за лично плащане на осигуровките от държавните служители. Но със сигурност ще компенсираме на 100% сегашното им заплащане - на хората в министерствата, в общинската администрация и др., така че никой нетно да не загуби,че ще си плаща сам осигуровките. Тази промяна няма как да стане от 1 януари 2012 г., а някъде към края на следващата година, примерно, от 1-ви септември", каза вицепремиерът Дянков.

На въпрос - как ще коментира намерението на двата синдиката да не дойдат утре на насроченото за 15 ч. заседание на тристранката, Дянков отговори: Ако са разумни, да дойдат. На нея е планирано да се обсъждат предложенията за криминализиране на неплащането на осигуровки, на по-добрия контрол в ТЕЛК-овете и др., уточни вицепремиерът Дянков.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).