Два вида бактерии във водата от Плиска

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:20 / 15.08.2015
1704
Водата от свещения кладенец в базиликата в Плиска съдържа два вида бактерии. Това стана ясно от резултатите от микробиологичния анализ, направен от здравната инспекция в Шумен.

Експертите установили, че има недопустимо за питейна вода присъствие на анаеробни бактерии - ентерококи и клостридиум перфрингенс, съобщава БГНЕС.

Трите проби, взети на 11 и на 12 август, не показват отклонение от нормите по показатели хлориди, калций, магнезий, манган, цианиди, флуор, бор, цинк, мед, хром и алуминий. Водата обаче съдържа нитрати, в количества три пъти над допустимото. От РЗИ предупреждават, че тя не трябва да се използва за питейно-битови цели.

Ентерококите са широко разпространени в дебелото черво на човека и животните, присъствието им показва фекално замърсяване. Те са с ниска патогенност. Вторият вид бактерия - клостридиум перфрингенс е била открита само в една от трите взети проби и в количество от 7 колонообразуващи единици на 100 милилитра.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че ще спре финансирането на разкопките и консервационните работи в района, ако бликналата вода бъде използвана за търговски цели.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).