ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Доживотна присъда за жестоко убийство на младо момиче потвърди Варненският апелативен съд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:12 / 04.07.2022Коментари (0)1008
©
Апелативен съд - Варна потвърди присъда на Окръжен съд – Силистра, с която подсъдим за убийство е наказан с доживотен затвор, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Мюрсел А. е изправен на съд за това, че на 25.01.2017г. край с.Руйно, Силистренска област умишлено умъртвил млада жена. Деянието е извършено предумишлено. Подсъдимият трябва да обезщети за претърпените неизмуществени вреди наследниците на жертвата /граждански ищци/ с общо 350 хиляди лв.

Като извърши цялостна проверка на обжалваната присъда, Апелативният съд взе предвид фактите. Подсъдимият и жената живеели в Германия, периодично – в съжителство. Там разследващи констатирали, че дъщерята на жената е претърпяла побой и прокуратурата образувала дело срещу двамата за опит за убийство. Мюрсел и Ангелка се върнали в родината си за кратко. Мъжът уговорил свои близки да кажат на роднините й, че е избягала, при това със значителна сума негови пари. В това време жената била в дома на негови роднини. На 25 януари им подсъдимият казал, че си тръгват за Германия. Той, Ангелка и брат му отпътували с кола. Мюрсел й ударил шамар и я душил. Извел я от автомобила, но се върнал сам. С друга кола преминал ГКПП Дунав мост – Русе. Разследването започнало след случайното откриване на трупа на младо момиче 40 дни по-късно. Аутопсията показала, че 22-годишната Ангелка е починала от тежка черепно-мозъчна травма. Съдът е категоричен - никой освен подсъдимия не е имал причина да я убива. А неговият мотив е делото в Германия.

Производството пред настоящата инстанция започна през 2020 г.  Делото бе многократно отлагано, заради заболявания на страните и състава, по искане на защитата и заради честата смяна на адвокатите на подсъдимия по негова воля. Съдът назначи две съдебно-медицински експертизи. Вещите лица потвърдиха, че Мюрсел физически е бил в състояние да вдига и премества значителни тежести – способност, която защитата оспорваше.

Като обстойно разгледа всички доказателства, въззивната инстанция стигна до безспорния извод, че жертвата е била умишлено умъртвена от Мюрсел А. вечерта на 25 януари, след като той й нанесъл удари със значителна сила. Извършил е деянието с пряк умисъл. За това говорят броят на ударите в жизненоважна част на тялото, захвърлянето на пострадалата в безпомощно състояние на отдалечено място през зимата, където вероятността да бъде открита е почти нулева. Съдът отчете предварително измисления и реализиран сценарий с "бягството“ на жената и въвеждането в заблуда на близките й и полицейските служители за това.

Настоящият съдебен състав не смята наказанието за прекомерно. Подсъдимият има 7 предходни осъждания, включително като непълнолетен. През живота се не е бил трудово ангажиран. Създаденият план за убийството показва неговата комбинативност, но и изключителната престъпна упоритост при преследване на крайната цел. Всички данни за личността и действията му дадоха основание на Апелативния съд да приеме, че се касае за индивид с изключително висока обществена опасност. Характеристиките на деянието и на извършителя налагат той да бъде отстранен от обществото за максимално дълъг период, се посочва в мотивите.

Решението, потвърждаващо доживотната присъда на Мюрсел А., извършил предумишлено убийство, може да се обжалва пред ВКС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: