Допълниха списъка на опасните вещества, ограничени за употреба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:20 / 18.11.2015
1893
Нови четири вещества се добавят към списъка на опасните вещества, ограничени за употреба, тъй като могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на човека и върху околната среда, включително по време на дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. 

Това са бис (2-етилхексил) фталат (DEHP), бутилбензилфталат (ВВР), дибутилфталат (DBP) и диизобутилфталат (DIBP).

Допълването на списъка е направено с постановление за промени в Наредбата за условията и реда за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване във връзка с ограниченията за употреба на определени опасни вещества.

Към момента в законодателството за електрическото и електронно оборудване са въведени ограничения на употребата на олово, живак, кадмий, шествалентен хром, полибромирани бифенили и полибромирани дифенилетери.

Също така към списъка със случаите на приложения, които са освободени от въведените ограничения, се добавят две изключения за употребата на живак и олово в определени материали и компоненти на медицински уреди за ултразвуково образно изследване и за инвитро диагностика, за които липсват подходящи заместители или пък заместването им е технически неосъществимо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Внимавайте, преписвачи! Матури 2024 няма да са както досега!
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).