Дончев: Не можах да разбера как член на правителството е лишил президента от една вечеря в Естония

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:18 / 21.10.2020
3913
"Не можах да разбера как един член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия по повод твърдението на президента Румен Радев, че е станал обект на "активно мероприятие", намеквайки за правителството.

"Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че е бил предупреден", отговори Дончев на въпроса дали президента е бил предупреден и кой е трябвало да го карантинира.

И допълни: "Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример".

"Няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. Под карантина са хиляди. Не може да има до всеки полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", коментира Дончев.

"На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови", коментира следващата тема Дончев.

"След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем", каза още Дончев.

"Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се полува", каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече.

"Надявам се бързо да започнем обществени компенсации колкото се може по-бързо", каза Дончев. "Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш", допълни той.

4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев.

"Това означава за всичко - батерии, помпи", допълни той. "Но ще има и самоучастие за частните сгради. Като има варианти за него", обясни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).