Доктори отказват да са съдебни експерти заради страх от мъст на гилдията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:57 / 15.11.2011
1438
"Лекари масово отказват да извършват съдебномедицински експертизи при разследване смъртен случай или увреждане по обвинение в лекарска грешка заради страх от гилдията. Това е основната причина дела и досъдебни производства да се бавят не само с месеци, но и с години", съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му от криворазбрана колегиалност лекарите отказват да съдействат на досъдебното производство като експерт медици. В същото време в организацията не минава ден, без да постъпи сигнал за лекарска грешка. "Системата е такава, че прокуратурата няма правомощия да задължи никой лекар да извърши експертизата, коментира д-р Хасърджиев.

За пример на забавена съдебномедицинска експертиза заради отказ на доктори да я направят той посочи случаят с 52-годишен мъж от Горна Оряховица, който издъхна преди броени месеци в болницата там, след като влезе за опериране от камъни в жлъчката. Болният на практика умира не от усложнения в резултат на заболяването, а от перитонит, който получил в лечебното заведение. Докторите обаче в продължение на близо две седмици недоумявали какво точно се случва с болния. Докато докторите установят точната диагноза, мъжът издъхнал.

Като фрапиращ пример за забавено съдебно производство заради липса на експерти от Националната пациентска организация посочиха и случаят с 13-годишно момиченце, което издъхна в болницата по лицево-челюстна хирургия в София. На 7 март 2001 г. детето постъпва за планова операция за отстраняване на вродена аномалия на челюстта. То умира на операционната маса минути след като му е сложена упойката. Аутопсията показва, че момичето е получило белодробна недостатъчност и е изпаднало в кома. Делото се води едва от 2004 година, след като все пак се намират лекари, които да направят съдебномедицинската експертиза.

Близо две години се търсят лекари за съдебномедицинска експертиза и по делото на починалата на 4 април 2009 г. родилка Запряна Коледарова в частна акушеро-гинекологична болница в столицата.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо
Свлачище на Прохода на Републиката затруднява движението
Дори опитен шофьор, може да пропусне този специфичен звук
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).