Доц. Кунчев: Нещата са ясни!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:14 / 16.10.2020
10956
914 са новодиагностицираните с Covid-19 лица у нас за последните 24 часа. 6324 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система. Общо 27507 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България. 9885 от тях са активни. Излекуваните лица са 16678, от които 189 са регистрирани през последното денонощие. 944 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 15 от случаите са от последните 24 часа.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев говори в предаването "Нашият ден" на БНР, Програма "Христо Ботев", за управлението на пандемията от Covid-19 в България – РЗИ, работодатели и службите по трудова медицина, критериите за даване на направление за тестове за вирусни заболявания и осигуряване на електронна система.

"Нещата са ясни – вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но не е и някаква изключителна изненада. Но и при този ръст продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. Ако имахме например чешката заболяемост, трябваше да има по 5000 случая дневно... Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Ситуацията е притеснителна, само че има различни степени. Обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните и повтаряни мерки, а от гледна точка на здравната система – да има готовност да посреща повече хора."

Засилени проверки от РЗИ

"Колегите дават всичко от себе си, но доста дълго продължи тази сага – вече 8 месеца. Натоварването е неимоверно. Знаем колко лимитиран е броят на хората в тази система. Ако се правят проверки само от РЗИ, няма как да са успешни. Затова искаме областните щабове да създадат олганизация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи – полиция, Агенция по храните, Инспекция по труда, общински полиции, центрове за градска мобилност... За да стане ясно, че разпоредените мерки биха свършили работа, когато се спазват.

Ситацията е много динамична. Регионите, които попадат в тежка ситуация, се сменят непрекъснато. В момента заболеваемостта е най-висока в Благоевград и в Търговище. Сложен е въпросът с кадрите. Решението е ясно – Covid-19 като заболяване засяга не само белия дроб – става въпрос все пак за една вирусна пневмония, добре позната ни, с всичките ѝ особености – могат да помогнат не само пулмолози, инфекционисти, разбира се – с получаване на компетентна методична помощ."

Заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина

"Не само вторият, и първият трябва да отпадне. Събраха се достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, всъщност той не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен. Много страни даже намалиха периода на карантина до 10 и до 7 дни. Данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни."

Да се самоизолираме и да пазим близките си при опасност – съветва доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор даде подробности и за дейността на РЗИ за обхващане на контактните лица, за ролята на личните лекари, за реакцията на работодателите, за статута на болните и карантинираните, за оповестяването на вирусоносителя – чуйте подробности в звуковия файл.

Виж коментарите (7)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).