Доц. Искрен Иванов: Разделението на обществото ни много напомня на това в Америка

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
07:38 / 06.03.2024
1951
Безспорно българското общество е разделено, а това се дължи на няколко фактора. Първият е всеобщото разделение на обществото в демокрациите. В момента разделението много напомня на това в американското общество, коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов.

"След 2015 г. в Европа започнаха същите разделения, които се наблюдаваха и в Америка - на крайнолеви и крайнодесни. Сега предвид факта, че ние сме на границата на Източна Европа, при нас тези борби и идеологически конфликти пристигнаха най-късно. И в момента ние ги живеем и в политиката, живеем ги и по улиците. На второ място, причината, поради която българското общество е разделено е в кливиджа русофили-русофоби. В момента той изглежда като ястреби и мечки, и евроатлантици и привърженици на проруския консенсус, но го има, с условието, че това е едно много условно разделение. След 1989 г. отново имаше едно разделение на демократи и комунисти, обаче в последствие се оказа, че някои от тези дисиденти не бяха чак толкова демократи, колкото бяха част от стария режим.

И третият момент в разделението на българското общество безспорно е икономически. В момента средната класа в България изчезва много бързо, границата между много богати и бедни продължава да се покачва. И причината за това е в годините на прехода, когато България се стремеше да стане страна-членка на Европейския съюз и на НАТО. Ние взаимствахме не европейските модели на социално развитие. Ние взаимствахме англосаксонският отворен модел, тогава така са преценили политиците, които имаха мнозинство в парламента, което логично доведе до това в момента да изпитваме същите проблеми, каквито изпитват Съединените щати", отбеляза доц. Искрен Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Търговци прехвърлят гръцка ягода в български щайги
Отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий
Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
Приятен ще бъде съботният ден
Феномен заради силна магнитна буря се видя в България
Тежко е състоянието на мъжа, транспортиран от Варна до София със ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).