ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
До 5000 лв. глоба за подпален боклук
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:54 / 02.12.2011Коментари (11)3088
© Plovdiv24.bg
Вандалите, които палят контейнери със смет или автомобилни гуми, може да отнесат глоба между 2000 и 5000 лева. Това става ясно от разпоредбите в новия Закон за управление на отпадъците, който беше приет вчера на първо четене. Според предложените от правителството текстове между 300 и 1000 лв. може да коства изсипването на отпадъци на нерегламентирани сметища. Същата санкция заплашва и всеки, който не занесе на специализирана площадка за рециклиране повредените си елуреди като печки, хладилници, телевизори, както и батерии, акумулатори и мобилни телефони, на които е поставен знак за задължително разделно изхвърляне. Изоставянето на стар автомобил, без той да е предаден на депо за рециклиране, също ще струва 1000 лв. на собственика му, като МВР ще води регистър на излезлите от употреба автомобили.

Глобите за юридическите лица, които образуват нерегламентирани сметища, изхвърляйки неопасни отпадъци, пък са от 1400 до 4000 лв. Ако обаче боклукът е опасен, санкцията е в пъти по-солена - от 10 до 50 бона.

Според новоприетите текстове собствениците на магазини с площ над 100 квадрата ще бъдат задължени да събират разделно отпадъците си. Търговците ще трябва да имат договори с организации, които имат разрешение да събират и оползотворяват разделно стъкло, хартия, пластмаса и метали. Законът поставя и цел до 2020 г. половината от изхвърлената хартия, картон, пластмаса, метал и стъкло да бъдат подготвени за рециклиране. Европейската директива изисква дотогава България да рециклира 50 на сто от битовите отпадъци като до 1 януари 2016 г. те трябва да са 25%, а към началото на 2018-а - 40 на сто. "Тези общини, които рециклират повече, ще плащат по-малко екотакси, от което следва, че и гражданите също", обясни след приемането на закона министърът на околната среда Нона Караджова.

До две години населените места с над 10 000 души трябва да изградят площадки за едрогабаритни отпадъци, където гражданите трябва да изхвърлят старите дивани и печки, обясни още министър Караджова. Отделно трябва да има изградени терени и за депонирането на опасни отпадъци като градински препарати, в които се съдържат пестициди, бои, латекс и др., допълни тя.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А колко лева ще отнесат ,тези които не са поставили контейнери на необходимите места?
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
0
 
 
Проблемът е, че няма как да ги хванат. Иначе намеренията са похвални, но с това ще си останем.
0
 
 
а така ама трябва и да чисти главната 3 месеца
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
0
 
 
Със същия успех можеше глобата да е и 10000 лв., че да видят в Европа и ЕК какви успехи имаме в опазване на ОКОЛНАТА СРЕДА. Тези дни бях в ЕКОХОТЕЛ ЗДРАВЕЦ - Пловдив. По-точно в Родопите на около 20 км от Пловдив. Честно ви казвам. Шашнах се. Погледнах през прозореца към Пловдив, а той като изгрит с гума. Не се вижда. В първия момент си помислих, че на прозореца има залепено някакво фолио, но уви. Оказа се гъст пушек, смог, който като надгробен камък денонощно затиска града и хората в него. Не случайно когато вървим по улиците на града ни е трудно да дишаме, а майка ми и двете и приятелки умряха от рак на дебелото черво, бъбреците и яйчниците по 65 - 67 години.
0
 
 
А какво правим с идиотите хвърлящи си боклука където им скимне. За тях глоби кога? Взел си от магазина 2 кроасана и вафла, изяде ги и хоп по пътеката през паркчето или покрай блока , пък то някой ще чисти. В Калифорния глобата за това деяние е 500-1000$ Само че като те видят те спират и арестуват дори за това ... Тука полицията не прави нищо!!! Те са тези , които трябва да прилагат закона. На българина докато не му бръкнеш в джоба нищо не прави! Като видя такива подчовеци и не се стърпявам.
0
 
 
мангал арменец евреин българин черен бял кво знаечение има след като има ли как да се хванат тези които ги подпалват??? същото е и с движението по пътищата , до като не заложат 135315315 камери по улиците и до като не записват със снимка всяко нарушение ще си я караме по шуро баджанашната до като свят светува ... относно глобата цирк пълен цирк заплатата на президента е 4000 лв а за подпален боклук до 5000 лв , а след това колко хора са изненадани че младите хора бягат в чужди страни , защото живеем в абсурдна държава в която ако не си депутат си жив умрял
+1
 
 
А ДА ВИДИМ МАНГАЛИТЕ КАК ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ТИЯ ГЛОБИ,щото постоянно палят :D :D :D :D :D
Aнонимен
на 02.12.2011 г.
+2
 
 
Докато има ДЕБИЛИ, които си изхвърлят неизгасената жар или неизгасените фасове в контейнерите, винаги ще е така, а после отиди и намери кой го е сторил...
+1
 
 
Трябва да се криминализира запалвенито на пластмасов контейнер за боклук. Коийто е виждал как гори и какви поразии може да направи ще ме разбере.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: